НОВИНИ ГРАД » Новини » Новини культури » Приготування голубців визнали нематеріальною культурною спадщиною України від Одещини

Приготування голубців визнали нематеріальною культурною спадщиною України від Одещини

Приготовление голубцов признали нематериальным культурным наследием Украины от Одесщины
Читати grad.ua у  

Традицію приготування українських голубців внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини. Про це повідомив Одеський обласний центр української культури.

Голубці — це одна з основних страв місцевої кухні яка, до того ж, поширена серед представників нацменшин, які мешкають на території області - наприклад серед болгар, молдован та гагаузів та інших народів нашого краю.

У центрі української культури зазначили:

Для Одещини – це не лише «конверик» з капусти. Це різноманіття інгредієнтів та способів подачі й приготування, яке вражає.

На півночі регіону, на Кодимщині, під час приготування їх на весілля господині сідають по колу, співають народних та обрядових пісень і «крутять» голубці. Зазвичай це до 10 горщиків по 8—10 літрів.

У селі Глибочок поблизу Куяльницького лиману до начинки господині додають три види мʼяса, а тушкують голубці обовʼязково в томатному соку домашнього приготування.

На півдні Одеської області в селі Орлівка голубці мають назву «cармале», що в перекладі з турецької означає «обмотувати».

А в болгарському селі Городнє голубці мають ще іншу назву — «гушки». Їх, як і cармале, готують з пропареного листя винограду, однак начинка складається з рису чи булгуру з додаванням низки трав, зокрема, кропу, петрушки та мʼяти.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: