Майже, як Ходжа Насреддін …

Популярний герой стародавнього Самарканда, – і не тільки, – захисник бідноти Ходжа Насреддін славився, як найвеселіший і найдотепніший борець за справедливість. Розумію, що сьогодні мало хто пам'ятає цього фольклорного героя популярного в узбеків і туркменів. Ось одна з історії з життя Ходжі.

Блукаючи Самаркандом, він побачив, як господар однієї з тамтешніх харчевень репетує на обірваного мужика і навіть загрожує закликати на допомогу стражників. Насреддін поцікавився у чому суть скандалу. Господар дав ґрунтовну і, – на його думку, – переконливу відповідь:

– Розумієш, він стояв біля страви з пловом і бараниною, вдихав аромат цієї страви, і їв свій черствий корж!.
– І що так тебе схвилювало? – поцікавився Ходжа.
– Він зобов'язаний заплатити мені за запах. Це ж мій плов! – знову збудився товстун.
Ходжа не довго думав і дістав...

Ну, а чим закінчився цей епізод, розповім трохи згодом.

А тепер розбавлю літературну частину офіційним повідомленням. Цитата:

Уряд України 31 травня ухвалив рішення підвищити ціни на електроенергію для населення. Це необхідно, щоб утримати та відновити енергосистему після обстрілів РФ.

Єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів встановлюється на рівні 4,32 грн/кВтг.
Це рішення уряду дійсне до 30 квітня 2025 року.

Водночас, так званий нічний тариф становитиме 2,16 грн за кВт•год – за ним електрику рахуватимуть, якщо у споживача встановлено двозонний лічильник.

Протягом опалювального періоду, з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року, передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки. Він становитиме 2,64 грн/кВтг за умови, якщо споживання не перевищує 2000 кВт/год електроенергії на місяць протягом опалювального сезону.

«Підвищення тарифу – це складний, але необхідний крок. Ціль – не залишитися без світла, утримати систему. На нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує величезних сил та коштів. Весь цей час ведеться ремонтна кампанія на об'єктах генерації, розподілу та передачі. На жаль, розуміємо, що обстріли об'єктів енергетики з боку ворога продовжуватимуться і мають задіяти всі можливі ресурси», – зазначив Міністр енергетики Герман Галущенко.

Ну, далі йдуть судження про втрати вітчизняної енергетики, у зв'язку з ракетними ударами противника по потужностях, що генерують, на території України. Зрозуміло, йдуть згадки про те, що справжня ціна одного кіловата на годину має бути щонайменше близько 8 гривень. Але Кабмін розуміє всю складність матеріального становища переважної частини населення, а тому й зупинився на озвученому вище тарифі. Як на мене, так мінімум через півроку, ми точно станемо платити ці сім з лишком гривень за кіловат годину.

Не впевнений, що нинішнє підвищення тарифу допоможе енергетикам відновити ТЕЦ та ГЕС. Досі незрозуміло, куди пішли гроші, виділені на захист об'єктів, що генерують. Плюс допомога із-за кордону на підтримку енергосистеми України. Гаразд. Але в мене виникло кілька запитань.
Ось публікація від 28 січня 2024 року: "Борги побутових споживачів за електроенергію за період повномасштабної війни зросли на 15 мільярдів гривень, у тому числі на 7,7 мільярда гривень – за 2023 рік". Про це член наглядової ради НЕК «Укренерго» Юрій Бойко розповів виданню «ExPro». Цікавлюся: якщо за тариф у 2 гривні 64 копійки за кіловат-годину з такою швидкістю зростала заборгованість, то чого треба очікувати від підвищення тарифу у півтора рази? Як на мене, так накопичення боргу.

І тут дозволю собі повернутися до кінця історії про Ходжа Насреддіна і жадібного господаря духану. Насреддін запитав його:

– А скільки ж він тобі винен?

Той, не замислюючись, назвав суму.

– Добре, – посміхнувся Ходжа.

Він залишив потрібну кількість монет у своєму гаманці і потряс їм у вух господаря.

– Ми в розрахунку, – пояснив дотепник, ти вимагав платню за запах плову, а я з тобою розплатився дзвоном монет.

Боюся, що ця легендарна історія Стародавнього Сходу повториться сьогодні в Україні.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі