НОВИНИ ГРАД » Новини » Новини культури » Україна вперше в історії здобула «Оскар»

Україна вперше в історії здобула «Оскар»

Украина впервые в истории получила «Оскар»
Читати grad.ua у  

Стрічка «20 днів у Маріуполі» українського режисера Мстислава Чернова отримала премію «Оскар» у номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм». Це перший український фільм, який здобув цю престижну нагороду Американської кіноакадемії. Про це стало відомо з трансляції церемонії 96-ї премії «Оскар».

На сцену для нагородження із Черновим піднялися фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсер Василиса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному окупантами Маріуполі у 2022 році. Режисер виголосив промову, яку назвали найсильнішим виступом на церемонії.

Український режисер Мстислав Чернов зазначив:

Це перший «Оскар» в історії України. Це честь для мене. Але напевно я буду першим режисером на цій сцені, який скаже: «Краще б я ніколи не знімав цього фільму». Якби я міг змінити це. Щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста. Я б віддав усе, щоб Росія не вбивала десятки тисяч моїх співгромадян-українців. Я б хотів, щоб були звільнені всі заручники, всі солдати, які захищають свої землі і всі цивільні, які зараз перебувають в їхніх в’язницях. Я не можу змінити історію. Не можу змінити минулого. Але... Ми всі, всі, хто в цьому залі, найталановитіші люди у світі, можемо зробити так, щоб правда перемогла. І люди Маріуполя й ті, хто віддали свої життя, ніколи не будуть забуті. Тому що кінематограф формує спогади. А спогади формують історію. Дякую всім. Дякую Україні. Слава Україні!

Ще до Оскара фільм «20 днів у Маріуполі» отримав багато нагород та світове визнання. Стрічка отримал приз глядацьких симпатій на головному фестивалі незалежного кіно у світі Sundance у 2023 році. За цей фільм його творці (Євген Малолєтка, Мстислав Чернов і Василиса Степаненко) здобули також Шевченківську премію — найпрестижнішу нагороду за внесок у розвиток культури та мистецтва України.

Додамо, що американські кінокритики назвали його найкращим фільмом у номінації «режисерський дебют» та «політична документалістика» на Criticsʼ Choice Documentary Awards. Стрічка стала найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч гривень тільки за перший вікенд прокату. Крім того Мстислав Чернов також отримав премію Гільдії режисерів Америки.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: