НОВИНИ ГРАД » Новини » Компенсація за зруйноване житло: як її отримати?

Компенсація за зруйноване житло: як її отримати?

Компенсация за разрешенное жилье: как ее получить?
Читати grad.ua у  

В Україні з 10 травня 2023 року запроваджено програму «Відновлення». У межах якой можна отримати компенсацію за житло, яке постраждало або зруйноване. Для отримання сертифіката є певний алгоритм дій.

  • Потрібно встановити на смартфоні останню версію застосунку Дія, обрати електронну послугу «Відновлення», та надати там повідомлення про знищене нерухоме майно. Таку ж заяву можна подати в паперовій формі через Центр надання адміністративних послуг.
  • Після цього експерти виїжджають на місце, досліджують нерухомість і ухвалюють відповідне рішення, чи може цей будинок (квартира) бути відремонтованим і придатним для життя, чи підлягає повному демонтажу.
  • Спеціальна комісія, створена Одеською міською радою, розглядає заяву, вносить дані до Реєстру пошкодженого та знищеного майна і визначає суму компенсації. Сума сертифіката розраховується комісією за формулою, затвердженою Кабміном.
  • Житловий сертифікат надходить заявнику в Дію або електронною поштою. Після цього в додатку слід подати заявку про бронювання коштів за сертифікатом. Їх можна використати для купівлі нового житла протягом 30 днів. Якщо цього не зробити, доведеться знову бронювати.
  • Перед купівлею нерухомості за сертифікатом слід звернутися до Комунального підприємства «Бюро технічної інвентаризації» Одеської міської ради, щоб припинити право власності на знищене житло. Також слід звернутися до нотаріуса для посвідчення купівлі нового будинку та вказати сертифікат як спосіб оплати. Заброньовані кошти надійдуть на рахунок продавця. Сам сертифікат можна використати протягом п'яти років, але продавати придбане таким чином житло не дозволяється протягом п'яти років.

В Одесі вже отримали житлові сертифікати власники 4 квартир та одного приватного будинку, два з яких станом на 25.01.2024 року вже реалізовані.

Сьогодні рішенням Виконкому власникам ще 3 квартир затверджено надання компенсації за знищене майно, після чого вони отримують житлові сертифікати. Власникам ще 34 квартир надається всебічна допомога для оформлення документів та подання заяв на отримання компенсації, повідомили в мерії.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: