НОВИНИ ГРАД » Новини » Унікальне природне явище в Нацпарку «Тузловські лимани»

Унікальне природне явище в Нацпарку «Тузловські лимани»

Уникальное природное явление в Нацпарке «Тузловские лиманы»
Читати grad.ua у  

Напередодні Нового року, в Національному природному парку «Тузловські лимани» було зафіксовано дивовижне природне явище для цієї пори року - цвітіння пізньоцвіту анкарського, унікальної рослини з Червоної книги України. Місцеві жителі називають її - брандушкою. Про це повідомила у фейсбуці екологиня Івана Русєва.

За словами біолога, цвітіння брандушки - це дивовижне явище природи, особливо напередодні Нового року, коли поява рослини в басейні річки Кагільник недалеко від міста Татарбунари вже оголошує про початок весни.

Ця рослина вважається найбільш раннім ефемероїдом серед первоцвітів. Раніше в цих краях ми її реєстрували дуже часто, але пізніше - починаючи з лютого. А цього зимового сезону вона вже почала показувати своє перше листя одразу після зимового сонцестояння 2023 року і перші рослини зацвіли наприкінці грудня 2023 року. Основна загроза рослині - антропогенна трансформація місць, де вони зростають, випасання худоби в зимовий період, розорювання степів і лісорозведення на степових ділянках, надмірне рекреаційне навантаження, збирання з метою продажу, викопування бульбоцибулин.

бранбушка 


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: