НОВИНИ ГРАД » Новини » Як пережити спеку в місті: що радять медики

Як пережити спеку в місті: що радять медики

Як пережити спеку в місті: що радять медики
Читати grad.ua у  

В Одесі спекотна погода зберігатиметься до кінця серпня, прогнозують синоптики. Медики попереджають, що з настанням спекотної погоди можливе загострення хронічних захворювань.

Крім того, для здорової людини надмірне прибуття на сонці може спричинити тепловий удар. Особливо це небезпечно для малолітніх дітей, людей похилого віку.

Щоб уникнути перегріву, слід дотримуватися деяких правил:

  • Обмежити перебування на вулиці, особливо з 11 до 17 години. Якщо потрібно вийти на вулицю, намагайтеся пересуватися по тіні.
  • Необхідно вживати більше рідини: води, соків, морсів – до 2-х літрів на добу. Рідина по можливості вживати порціями кожні 15-20 хвилин. Не рекомендується пити солодкі газовані напої. Слід віддати перевагу зеленому чаю чи мінеральним водам. У спеку не варто пити крижані напої та особливо алкоголь. Коли температура повітря перевищує 30 градусів, організм людини втрачає багато рідини. Це призводить до загусання крові і може спричинити збій у роботі серцево-судинної системи.
  • У спеку обмежте жирну їжу, віддайте перевагу овочам і фруктам.
  • Люди, які страждають на серцево-судинні захворювання, повинні мати із собою серцеві препарати, призначені лікарем для постійного прийому або набір ліків для першої допомоги: валідол, нітрогліцерин.
  • Бажано створити прохолоду у приміщеннях – провітрювати потрібно вранці чи ввечері, коли прохолодніше на вулиці. В інший час, наскільки можна користуватися кондиціонером. Кондиціонер повинен розташовуватися так, щоб не було прямого потоку повітря в людину. Комфортна різниця температури кондиціонера та навколишнього середовища – не більше 5 градусів.
  • Людям, які мають проблеми зі здоров'ям, у спеку бажано відмовитися від водіння будь-якого транспортного засобу.
  • Категорично не можна залишати в замкненій машині дітей або тварин, навіть на нетривалий час, оскільки в салоні створюється дуже висока температура, яка може призвести до теплового удару аж до фатальних наслідків.
  • Найпростіший спосіб уникнути перегрівання організму – це протирати вологою хусткою або серветкою місця пульсації: зап'ястя, внутрішні сторони ліктів, під колінами та за вухами. Такі дії полегшать самопочуття.
  • У випадках появи симптомів перегріву необхідно перемістити людину в тінь, підняти її ноги, дати попити воду, обтерти тіло мокрим рушником та покласти вологий компрес на голову. Якщо стан не покращується протягом 30 хвилин, телефонуйте за номером «103».

Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: