НОВИНИ ГРАД » Новини » Ціни на нафту продовжують падати - що таке закон Брукса

Ціни на нафту продовжують падати - що таке закон Брукса

Ціни на нафту продовжують падати - що таке закон Брукса
Читати grad.ua у  

Ф'ючерси на сорт Brent подешевшали до $77,96 за барель.  Інший еталонний сорт нафти – WTI впав у ціні до 74,51 доларів за барель.

Ще на початку тижня нафта котирувалася понад 80 доларів за барель.  Таким чином, ціни на нафту так і не почали стрімкого злету на який покладали надії країни-експортери.  Сформульований жартома «закон Брукса» схоже виявився реальністю.

Країни експортери нафти об'єднані в ОПЕК намагалися створити штучний дефіцит нафти, прибираючи з ринку обсяги палива, що продається.  Проте, ще восени 2022 року головний економіст Інституту міжнародних фінансів Робін Брукс у відповідь на сумніви чи варто вводити стелю цін на російську нафту і нафтопродукти доводив, що нафта з країни агресора не тільки нікуди не подінеться з ринку, але навіть обсяги її експорту намагатимуться збільшити.  Щоб компенсувати падіння виручки.

Брукс доводив, що в результаті ціни на нафту будуть падати до тих 60 доларів за барель, які і будуть визначені стелею ціни.  Опоненти Брукса, навпаки, наполягали на стрибку ціни до 150 доларів за барель протягом двох-трьох місяців.

 Прихильники головного економіста ІМФ жартома назвали заяви вченого «законом Брукса».  Його формулювання така: якщо на ринку частина товару продається за заниженою ціною, то й вартість решти товару буде прагнути цієї ціни.

 Примітно, що сьогодні Робін Брукс наполягає, що настав час другого етапу і час змінити стелю для російської нафти до 45 доларів за барель.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: