НОВИНИ ГРАД » Новини » Що стоїть за зростанням експорту молока та олії до Європи?

Що стоїть за зростанням експорту молока та олії до Європи?

Що стоїть за зростанням експорту молока та олії до Європи?
Читати grad.ua у  

Можна, звісно, користуватися цифрами державної статистики. Але я волію спостерігати за ситуацією на ринку продовольства по «цінниках» у торгових центрах та відповідям селян на базарі.

Цифри не тішать. І в універсамах, і молочному корпусі, наприклад, на Новому ринку, і сметана, і молоко, і сир, і вершки, – не кажучи вже про вершкове масло та бринзу, – вся цифра не падає, а стрімко долає цінові рекорди.

Щоправда, галузеве міністерство закликає нас радіти: обсяг експорту сирого молока з України досягнув максимуму за останні два роки. Про це свідчать статистичні дані за серпень 2022 року. А якщо вивозять рекордну кількість молока, то, отже, варто очікувати на дефіцит вершкового масла та інших кисломолочних продуктів.

А у чому причина зростання експорту? Ось, думка європейських експертів:

На початку вересня цього року молокозаводи Німеччини та Нідерландів суттєво збільшили закупівельні ціни на молоко. Зокрема, вартість продукту зросла до 60 євро центів за літр (майже до 25 гривень за літр).
Схоже, що молоко стає дефіцитнішим на ринку Європи. Причиною тому є різке скорочення поставок молока, тобто дефіцитна пропозиція сирого молока на ринку. Безумовно, це пов'язано зі складною ситуацією з наявністю (посухою) та дорожнечею кормів та подорожчанням енергоресурсів.

Простіше кажучи, наші аграрії, визначивши проблеми своїх європейських колег, усвідомили, що на дефіциті, який там виник, можна непогано заробити. І стрімко рвонули у бік цього самого європейського ринку.

Я двома руками голосую за те, щоб українські фермери та великі агрокомплекси якнайбільше заробляли валюти. Зрештою, і євро, і долари дбайливий господар вкладає у закупівлю та оновлення основних фондів, а отже, у майбутньому отримує реальну економію у витратах на отримання своєї продукції. Повторюю: я за те, щоб наш аграрний сектор був успішним.

Але, як на мене, так Уряд, а головне - місцева влада, зобов'язані вчасно зупинити своїх фермерів від вивезення за кордон всього, що виростили і виробили. Зрештою, країна, де йде війна, має дбати насамперед і про фронт, і про тил. Бо міцна валюта – не шматок хліба з маслом та сиром. Тим більше, що на Заході з цими продуктами ситуація напружена. Чи не купиш.

Давайте пам'ятати про це.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: