НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Коли можна обійтися і без порад експертів

Коли можна обійтися і без порад експертів

Коли можна обійтися і без порад експертів
Читать grad.ua в  

Сходіть на будь-який одеський базар, і ви одразу зрозумієте: наше населення дасть фори будь-якому, навіть суперпрофесійному експерту. Говорю про професіоналів, які займаються прогнозуванням продовольчого ринку.

Наприклад, на «Новому ринку» спостерігається прагнення одеситів зробити якнайбільше покупок вже законсервованих фермерами м'ясних продуктів. Навіть півкілограмові банки «тушонки», - починаючи від свинячої та закінчуючи кролячою, - ціною, як мінімум, у 200 гривень за одну одиницю, розбирають так, що продавець не встигає їх діставати з-під прилавка.

Овочі та фрукти теж йдуть під «закрутки». Цей процес заготівлі їжі на зиму, який нинішнє покоління просто не знало, знову набирає сили. Обивателя, судячи з розмов біля прилавка, хвилює єдина проблема: чи будуть з осені до весни часті перебої з електроенергією чи все обійдеться? Зрозуміти хвилювання домогосподарок можна. Не у всіх квартирах є балкони, куди можна перетягнути у разі відключення холодильника, накопичені запаси. І друге – чи вистачить цих закруток на весь майбутній період?

Потрібно віддати належне торговим мережам: поки що в магазинах є весь набір круп: починаючи від гречки і закінчуючи рисом. Ціни, щоправда, «кусаються», але ситуація тривожна. Хто ж міг уявити, що і це покоління, - і тим, кому за 60, і тим, кому за 30, - чекає своя війна.

Чому почав із іронії на адресу експертів? Читаю на одному популярному сайті коментарі, шановного мною аналітика «Центру біржових технологій» (ЦБТ) Максима Орищака.

Пише:

Насамперед українцям варто побоюватися динаміки цін на базові продукти харчування. Тому варто формувати запаси їжі вже зараз. Наскільки можна підстрахувати себе з погляду здатності прогодуватися восени та взимку – настільки це варто зробити.

Радить:

Кожному українцеві, розуміючи свій продуктовий набір, варто почати формувати меню та графік харчування, щоб розуміти середню витрату продуктів і купувати товари, які не швидко псуються. Попит може впасти на будь-яку продукцію у міру її подорожчання. І люди переходитимуть на дешевші каші, на овочі з дисконтом та закрутки.

Ну, так – гаразд. Списую на те, що ця інформація спрямована насамперед на молодят.

А от для тих, кому наступного року виповниться 60, варто почути інформацію Пенсійного фонду України:

Для багатьох українців пенсія у 60 років наступного року буде недоступна. Їм доведеться або працювати і після шістдесяти, або сподіватися на допомогу близьких людей, які візьмуть на себе їхнє утримання. Вся справа – у страховому стажі. Якщо українець не зміг накопичити до 60 років достатньої кількості років страхового стажу, то і на пенсію він вийти вчасно не зможе. Цього року він становить 29 років, а наступного, 2023 року, вже буде 30.

Порахуйте, який стаж у вас буде 2023 року: якщо менше 30 років, то пенсія вам не світить.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі