Сходіть на будь-який одеський базар, і ви одразу зрозумієте: наше населення дасть фори будь-якому, навіть суперпрофесійному експерту. Говорю про професіоналів, які займаються прогнозуванням продовольчого ринку.
Наприклад, на «Новому ринку» спостерігається прагнення одеситів зробити якнайбільше покупок вже законсервованих фермерами м'ясних продуктів. Навіть півкілограмові банки «тушонки», - починаючи від свинячої та закінчуючи кролячою, - ціною, як мінімум, у 200 гривень за одну одиницю, розбирають так, що продавець не встигає їх діставати з-під прилавка.
Овочі та фрукти теж йдуть під «закрутки». Цей процес заготівлі їжі на зиму, який нинішнє покоління просто не знало, знову набирає сили. Обивателя, судячи з розмов біля прилавка, хвилює єдина проблема: чи будуть з осені до весни часті перебої з електроенергією чи все обійдеться? Зрозуміти хвилювання домогосподарок можна. Не у всіх квартирах є балкони, куди можна перетягнути у разі відключення холодильника, накопичені запаси. І друге – чи вистачить цих закруток на весь майбутній період?
Потрібно віддати належне торговим мережам: поки що в магазинах є весь набір круп: починаючи від гречки і закінчуючи рисом. Ціни, щоправда, «кусаються», але ситуація тривожна. Хто ж міг уявити, що і це покоління, - і тим, кому за 60, і тим, кому за 30, - чекає своя війна.
Чому почав із іронії на адресу експертів? Читаю на одному популярному сайті коментарі, шановного мною аналітика «Центру біржових технологій» (ЦБТ) Максима Орищака.
Пише:
Радить:
Ну, так – гаразд. Списую на те, що ця інформація спрямована насамперед на молодят.
А от для тих, кому наступного року виповниться 60, варто почути інформацію Пенсійного фонду України:
Порахуйте, який стаж у вас буде 2023 року: якщо менше 30 років, то пенсія вам не світить.