Електрика за рахунок обивателя?

Не знаю в кого як, а в мене йде голова обертом, коли гортаю стрічки інформаційних сайтів. Дивіться6 «Укрзалізниця» обіцяє побудувати газові теплоелектростанції на 250 МВт. «Укрнафта» обіцяє фантастичну суму в 1 гвт. «Укргазвидобування», «Укргідроенерго», «Енергоатом» – усі побудують собі трохи газової генерації.

Коли такі корпоративні монстри щось обіцяють населенню, починає підкрадатися сумнів. Вже, хто-хто, а тамтешні менеджери просто зобов'язані знати весь ланцюжок реалізації грандіозних планів. Насамперед необхідний проект. Потім відведення земельного майданчика. Далі - фінансування. І, нарешті, необхідна кількість обладнання плюс фахівці, плюс будівельники. За нинішньої ситуації, кожен з перерахованих вище етапів дуже складний і важко здійсненний. Так, «Дженерал Електрик» може все створити і направити своїх «технарів» на монтаж цих самих газотурбін. Але давайте подивимося на цифри. Якщо побудувати повноцінні дві-три газові ТЕС потужністю 4 ГВт (це покриє наші потреби сьогодні), то потрібно щонайменше 6 млрд. дол і до 10 років.

Як я розумію, від такого сценарію в Кабміні відмовилися і напирають на будівництво невеликих станцій, мотивуючи це тим, що по таких дрібних об'єктах агресор бити ракетами не стане. Але тоді що дає запропонована схема обивателю? Ймовірно, перебої зі світлом зникнуть. Не відразу і не скрізь, але відключень стане менше. А далі – повна плутанина. Почну з ціни тарифу. Хто формуватиме цю саму ціну? Корпорація, яка закупила і побудувала цю саму малу ТЕС або муніципалітет, на території якого з'явилася така станція? Абсолютно зрозуміло одне: на нас чекає відмова від соціальної ціни на газ і електрику.

До речі, сьогоднішні міркування енергетиків про те, що ОСББ просто зобов'язані скинутися і поставити поруч зі своєю «багатоповерхівкою» який-небудь потужний генератор, яскраве тому підтвердження. По суті нам кажуть: порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих. Якщо багатоквартирний будинок почне забезпечувати себе електрикою, то навіщо мешканцям платити різним ДЕТЕКам за рахунками?
А тепер трохи про зарплати українців. За результатами соціологічного опитування Gradus Research, 26% опитаних вважають, що їхні доходи категорично недостатні для проживання, 56% – не достатні. Водночас 15% українців зазначили, що їхній рівень доходів достатній для життя, і лише 2% – більше, ніж достатній.

Сорок три відсотки опитаних українців заробляють менше ніж 10 тисяч гривень. У 2023 році таких було 53%. зарплату в межах 10 – 20 тисяч гривень отримують 31% респондентів, а 21% –  понад 20 тисяч гривень. Рівень доходу збільшився тільки у 26% громадян, ще у 21% залишилися без змін. Водночас у більш ніж половини опитаних (53%) доходи зменшилися. І остання цифра: понад 40% українців заробляють менше ніж $250 на місяць.

З огляду на наведену статистику, не можу зрозуміти, звідки в населення візьмуться гроші на оплату таких, ось, будинкових генераторів-станцій?

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі