НОВИНИ ГРАД » Новини » Домашнє насильство: як захистити себе та куди звертатися

Домашнє насильство: як захистити себе та куди звертатися

Домашнє насильство: як захистити себе та куди звертатися
Читати grad.ua у  

Останні п'ять років статистика домашнього насильства в Україні стабільно зростає. Фахівці пов'язують це з тим, що люди стали більш обізнані та почали частіше заявляти про такі випадки. Щодо фактів насильства у воєнний час – сьогодні повну картину охопити складно, – розповідає Олена Ковальова, професор кафедри адміндіяльності поліції університету внутрішніх справ. Але прогнози – невтішні.

Головний показник статистики домашнього насильства – це задокументовані звернення жертв до правоохоронних органів, – каже Олена Ковальова. Тобто, просто набрати 102 і повідомити про факт насильства в сім'ї – недостатньо. За минулий рік кількість таких повідомлень збільшилась у півтора рази. А ось кількість офіційних протоколів зросла лише на 10 відсотків.

Випадки, коли після приїзду правоохоронців жертва домашнього насильства вже не хоче писати заяву на аб'юзера – це поширене явище, пояснює фахівець.

Важливо звертатися до поліції та документувати кожен факт домашнього насильства. Кількість заяв буде вагомим доказом у суді – додає спеціаліст. У містах по всій Україні навіть за умов війни продовжують свою роботу спеціальні мобільні підрозділи поліції щодо протидії домашньому насильству «Поліна».

Нагадаємо, у червні Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію. І тепер за домашнє насильство загрожує кримінальна відповідальність. Раніше українським законодавством вже було передбачено покарання для аб'юзера, але це рідко закінчувалося в'язницею.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: