НОВИНИ ГРАД » Новини » Одесити вшанували пам'ять жертв Голокосту

Одесити вшанували пам'ять жертв Голокосту

Одесситы почтили память жертв Холокоста
Читати grad.ua у  

83 роки тому, 1941 року, нацистські окупанти спалили живцем понад 25 000 жителів Одеси на території артилерійських складів на 3-й станції Люстдорфської дороги. Більшість із них були євреями.

У сквері «Проти забуття» на Люстдорфській дорозі відбулася жалобна церемонія з покладання квітів біля пам'ятника жертвам нацизму та пам'яті загиблих.

Матеріал з Вікіпедії:

22 жовтня 1941 року, у будівлі на вул. Маразлієвській, в якому розташувалися румунська військова комендатура і штаб румунської 10-ї піхотної дивізії, стався вибух міни, що керується радіо, закладеної ще до здачі міста. Внаслідок потужного вибуху будівля частково обрушилася. Під уламками загинуло 67 людей, зокрема 16 офіцерів, серед яких був румунський комендант міста генерал Іон Глогожану. Відповідальність за вибух було покладено на євреїв та комуністів.

У відповідь на вибух комендатури румунські війська і німецька айнзатцгрупа D, що прибула до Одеси, 23 жовтня провели акцію зі знищення від 5 до 10 тисяч заручників, багато з яких були євреями. По всій вулиці Маразліївської окупанти вдиралися до квартир одеситів і всіх знайдених мешканців без винятків розстрілювали чи вішали. Вироблялися облави на вулицях та ринках міста, у передмісті; людей, які нічого ще не знали про теракт, розстрілювали прямо на місці облав біля стін будинків або парканів. На Великому Фонтані було схоплено і розстріляно близько ста чоловіків, на Слобідці в районі ринку повішено близько двохсот осіб, на Молдаванці, Ближніх і Далеких Млинах - страчено 251 житель, найстрашніше видовище був Олександрівським проспектом - на ньому було повішено близько чотирьохсот. Колони схоплених заручників гнали на Люстдорфську дорогу, в район уже згаданих артилерійських складів, де їх розстрілювали чи спалювали живцем. Після війни у ​​масових могилах було знайдено понад 22 000 трупів.



Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: