НОВИНИ ГРАД » Новини » В Одесі вшанували пам'ять українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни
В Одессе почтили память украинцев, которые спасали евреев во время Второй мировой войны
Читати grad.ua у  

14 травня в Україні відзначають День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Сьогодні у Прохоровському сквері Одеси відбулася церемонія покладання квітів до пам'ятника жертвам Голокосту.

Під час Голокосту, за різними оцінками вчених, у Європі було знищено близько 6 мільйонів євреїв. Чверть із них, за оцінками істориків, стали жертвами нацистів на території України. І цифра могла бути набагато більшою, якби не самовідданість тих, хто ризикуючи своїм життям під час Другої світової війни рятували євреїв від смерті.

2673 українці удостоєні державою Ізраїль високого звання «Праведник народів світу». Це звання присвоює Ізраїльський національний меморіал Катастрофи і Героїзму Яд ва-Шем людям по всій планеті за порятунок євреїв у роки Голокосту. Україна посідає четверте місце у світі після Польщі, Нідерландів і Франції за кількістю Праведників народів світу.

В Одесі є вулиця, яка названа на честь Праведників світу. Це одна з центральних вулиць Слобідки. У період окупації Одеси в приміщенні колишньої джутової фабрики знаходилося Слобідське гетто.


Схожі новини

Коментарі