НОВИНИ ГРАД » Новини » НБУ ввів ліміти та обмежив використання валютних карток за кордоном

НБУ ввів ліміти та обмежив використання валютних карток за кордоном

Читати grad.ua у  

Національний банк України з 10 вересня 2024 року вносить зміни до чинних валютних обмежень. З одного боку, НБУ пом'якшує низку обмежень, а з іншого - вживає заходів для протидії непродуктивному відтоку капіталу з України.

НБУ обмежив використання карток українських банків за кордоном. Ліміти стосуються купівлі коштовностей та оренди житла. Про це повідомляє прес-служба банку.

Посилення обмежень стосуватиметься, наприклад, покупки годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, дорогоцінного каміння, монет за кордоном.

Наубанк встановлює щомісячний ліміт у розмірі 100 тис. гривень в еквіваленті на розрахунки за кордоном з використанням платіжних карток, відкритих українськими банками до рахунків в іноземній валюті, на операції з кодами торговця 5094 (дорогоцінне каміння, метали та ювелірні вироби), 594 ювелірні вироби та вироби зі срібла) та 5972 (магазини монет та марок).

Також запроваджуються обмеження операцій з агентами та менеджерами з нерухомості за кордоном.

Встановлюється щомісячний ліміт у розмірі 500 тис. гривень в еквіваленті на операції з кодом продавця 6513 (агенти та менеджери з нерухомості). Операції з таким кодом використовуються для сплати комісії за управління, оплату за проживання та пов'язаних із цим комісій, у повідомленні йдеться:

Ліміт у 500 тис. грн враховує потреби українців, які перебувають за межами України або подорожують за кордоном, та задовольняє потреби 98% клієнтів банків, які здійснюють зазначені операції. Він дозволить запобігти спробам обходити встановлені НБУ обмеження на відповідні операції та уникнути відтоку капіталу з України у значних обсягах.

Як пише «РБК Україна», за оцінкою ООН, станом на 19 серпня 2024 року кількість мігрантів з України у світі досягла 6,739 млн осіб. З них 6,168 млн. біженців зафіксовано в Європі та 0,571 млн. біженців за її межами.

Рівень щомісячних видатків українців за кордоном стабільно тримається на рівні трохи вище за 1,3 млрд доларів. Зокрема, щомісячні витрати українців на особисті цілі перевищують 1 млрд. доларів.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: