НОВИНИ ГРАД » Новини » У НБУ хочуть обмежити карткові перекази між фізособами

У НБУ хочуть обмежити карткові перекази між фізособами

Читати grad.ua у  

Нацбанк України готує проєкт рішення щодо обмеження карткових переказів і введення граничних лімітів переказу грошей з картки на картку між фізичними особами.

Обмеження, яке базуватиметься на квітневому рішенні РНБО щодо протидії нелегальному гральному бізнесу, мають намір впровадити протягом місяця.

Заступник глави НБУ Дмитро Олійник повідомив: Розглядаємо можливість впровадити рамки для вихідних р2р-переказів з рахунків фізосіб у 100 000 грн на місяць і обмежити кількість таких переказів 30 протягом місяця. За нашими розрахунками, 95% клієнтів банків цих обмежень навіть не помітять.

Натомість проводити тіньові платежі зловмисникам, які користуються картками фізосіб для, наприклад, несплати податків і злочинної діяльності, стане складніше і дорожче.

За даними Нацбанку, обсяги подібних тіньових переказів можуть становити мільярди гривень. При цьому використовуються картки фізосіб, які свідомо надають зловмисникам свої персональні дані для цього. Потім через картки пенсіонерів або студентів із місячним доходом у кілька тисяч гривень можуть проводити нехарактерні платіжні операції на мільйони гривень на день.

Повідомляється, що з осені 2023 року НБУ фіксує аномальне зростання обсягів р2р-переказів системою, а також зростання кількості карток, з яких здійснюються такі перекази, і середніх сум переказу в окремих банків-емітентів.

Зокрема, один із найбільших банків-емітентів передав інформацію до НБУ щодо виявлених дропів (людей, які за винагороду надають зловмисникам/шахраям доступ до своїх банківських реквізитів: до карток/рахунків, включно з пін-кодами та доступом до інтернет-банкінгу) - це понад 10 000 клієнтів тільки за жовтень-грудень 2023 року. Інший банк виявив понад 4000 скомпрометованих карт за цей же період.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: