Як гонитва за «баблом» вбиває ринок

Звісно, це раніше пісня «Чому я водовоз?» була популярною. Ну, принаймні, років сімдесят тому. Сьогодні, наприклад, масово чекає на свого поета і композитора мільярдна аудиторія любителів інтернету. Навіть у переповненому автобусі або трамваї, ми бачимо масу людей різного віку, – від пенсіонерів і до школярів, – що вираються в смартфони або планшети. Читають. Пишуть. Дивляться кіно. Слухають книжки. І все це – Інтернет. Всесвітнє павутиння.

Зважаючи на світовий досвід, цей бізнес процвітає. У тому числі й тому, що регулятивні економічні акти більшості держав стимулюють низькими податками розвиток галузі. Як зауважу, і в процвітанні мобільного зв'язку. Але це там, за «пагорбом». В Україні спостерігаємо іншу тенденцію. У нас, насправді, ринок мобільного зв'язку контролюється кількома великими компаніями. Які, зауважу, зараз плавно та синхронно піднімають тарифи, мотивуючи – природно! - Високі тарифи на електроенергію.

Тепер, як я розумію, настала черга взятися за інтернет-компанії. Ось який цікавий матеріал я прочитав наприкінці минулого тижня, на вихідні. Цитую:

Українці можуть зіткнутися зі значним зростанням тарифів та проблемами з доступом до інтернету, якщо телекомунікаційних провайдерів переведуть на загальну систему оподаткування з 1 жовтня Таку думку висловлюють представники галузі.

За словами провайдерів, з 1 жовтня від них вимагають переходу до загальної системи оподаткування, хоча більшість із них зараз працюють як фізичні особи-підприємці (ФОП) і сплачують єдиний податок. Вони вважають, що це рішення є спробою створити умови для домінування великих компаній на ринку.

Найбільше під цей удар потрапляють провайдери у невеликих селах та селищах. Історично, така географія не цікава великим представникам телекомунікаційної галузі через малу економічну вигоду, тому про інтернет там дбають невеликі компанії.

Хто ж ініціатор цієї ідеї? Знову цитата: 

…ініціатива змусити провайдерів платити більше йде від народного депутата, голови податкового комітету Верховної Ради Данила Гетьманцева. Він чинить тиск на компанії, вимагає їх відмовитися від спрощеної системи оподаткування та змушує платити більше податків, бо вважає, що вони заробляють божевільні кошти.

Що ми матимемо в результаті? Найбільше під цей удар потрапляють провайдери у невеликих селах та селищах. Історично, така географія не цікава великим представникам телекомунікаційної галузі через малу економічну вигоду, тому про інтернет там дбають невеликі компанії.

Оголошую думку організатора Української Конференції Операторів та Сервісів Інтернету (УКЗ) Олександра Петруні:

Це ж і підтвердило Міністерство цифрової трансформації, залучаючи таких операторів до національної субвенції щодо зменшення цифрового розриву. Такі мікрокомпанії будуть змушені оперативно розширювати штат адміністрування загальної системи оподаткування. І всі ці додаткові витрати, відповідно, буде переведено на кінцевого споживача. Загалом це стосуватиметься всіх абонентів, але в селах послуга і так дорожча, ніж у містах. Але очікується додаткове подорожчання.

Не сумніваюся, що такі маніпуляції пана Гетьманцева призведуть не лише до збільшення надходжень податків до бюджету країни, а й створять вигідні умови для створення чергового «картелю» власників, за прикладом того, що ми бачимо галузі мобільного зв'язку. Залишається риторичне запитання: кому це вигідно?

Ну те, що не масовому споживачеві, це – очевидно.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі