НОВИНИ ГРАД » Статті » Все про омега-3: користь, як приймати і коли
Все об омега-3: польза, как принимать и когда
Читати grad.ua у  

Можливо, хтось пам'ятає, що раніше була поширена думка про шкоду жирів. У ті часи були розроблені дієти з дуже низьким вмістом жирів у харчуванні. Однак, на сьогоднішній день всі розуміють, що для здорового функціонування організму потрібні всі компоненти харчування, включаючи жири, вуглеводи та білки.

Загальна інформація про жирні кислоти

Відсутність жирів в організмі може негативно вплинути на здоров'я. Однак варто пам'ятати, що не всі жири однаково корисні. Сьогодні ми поговоримо про омега-3 жирні кислоти, їх вплив на організм, їх важливість для здоров'я і те, чи підходять вони для дітей. Ми також розглянемо користь та шкоду омега-3 жирних кислот.

Що таке омега 3 і в чому його користь

Насамперед потрібно знати, які бувають жири. Вони є насичені та ненасичені. Перші вважаються не такими корисними, оскільки можуть призвести до того, що ваш холестерин полетить нагору. А всі ми знаємо, що підвищена норма холестерину — ризик розвитку атеросклерозу з усіма наслідками: інфарктами та інсультами.

Ненасичені жирні кислоти грають у зворотному напрямку, а саме позитивно впливають на серцево-судинну систему та є обов'язковим компонентом здорового харчування. До групи корисних жирів входять: омега 3, про користь якої ходять легенди. Вони не проводять синтез в організмі, а тому треба отримувати омега 3 з риб'ячого жиру та інших продуктів, багатих на омега 3.

Які продукти містять омегу-3?

Продукти, багаті на омега-3, різноманітні. Найбільше їх перебуває у таких:

  • морська риба;
  • морепродукти;
  • печінка тріски;
  • оливкова та інші масла;
  • соя;
  • авокадо;
  • горіхи;
  • багато інших.

Навіщо потрібно приймати омега-3

Омега-3 жирні кислоти мають протизапальний ефект, вони життєво необхідні для роботи серцево-судинної та нервової систем.

Будучи важливим компонентом клітинних мембран, жирні кислоти омега-3 знижують ризик розвитку тромбозу, є профілактикою розвитку атеросклерозу, допомагають контролювати тиск.

Дуже важливу роль омега 3 жирні кислоти грають і для роботи нервової системи. За їхнього дефіциту значно погіршується робота когнітивних функцій мозку та пам'яті. Але все змінюється, як тільки свій раціон урізноманітнити достатньою кількістю омега-3 жирних кислот.

Як і скільки потрібно приймати omega 3

Окрім того, омега-3 жирні кислоти вважаються важливим компонентом здорового харчування для дітей. Вони допомагають розвиватися і зростати, покращують функцію імунної системи та зору. Важливо, що необхідність омега-3 жирних кислот в організмі людини зростає під час вагітності та годування груддю, оскільки вони відіграють важливу роль у розвитку мозку та нервової системи плода та немовляти.

Однак, не варто зловживати омега-3 жирними кислотами, оскільки їх надлишок може призвести до небажаних ефектів, таких як кровотечі та порушення згортання крові. Тому, слід вживати омега-3 жирні кислоти відповідно до рекомендацій лікарів та дієтологів.

Рекомендована доза омега-3 жирних кислот може змінюватись в залежності від віку, статі та здоров'я людини. Зазвичай лікарі рекомендують вживати від 250 до 500 мг омега-3 жирних кислот на день для підтримки здоров'я серця та судин.

Протипоказання до прийому омега 3

Омега-3 жирні кислоти потрібні організму, але можуть виникати різні протипоказання, які можна обійти або почекати:

  • алергія на морепродукти та рибу;
  • кровотечі та проблеми зі згортанням крові;
  • гострі захворювання.

Бажаємо вам міцного здоров'я та гарного настрою.




Схожі новини

Коментарі