НОВИНИ ГРАД » Статті » Значення вітамінів в організмі
Значение витаминов в организме
Читати grad.ua у  

Про те, що харчування має бути збалансованим, знає кожен. І одну з основних ролей у складі здорового раціону відіграють такі речовини, як вітаміни. Однак далеко не кожному відомо, якою є біологічна функція цих органічних сполук. Сьогодні докладніше розповімо про значення вітамінів для організму людини та способи їх отримання.

Що таке вітамін

Слово походить від латинського vita, що дослівно перекладається як “життя”. Основне призначення вітамінів - підтримувати біохімічні та фізіологічні процеси в організмі. Усі вітаміни засвоюються організмом шляхом розчинення у воді чи жирі. Звідси і поділ на групи: жиророзчинні та водорозчинні. Перші беруть участь у неферментативних процесах (А, К, Е, D). Другі беруть участь у реакціях ферментативного плану (група В, С та ін.). Вчені виділяють 13 основних вітамінів, що необхідні організму людини для життєдіяльності.

Способи отримання вітамінів

Головний спосіб отримання вітамінів – це збалансоване харчування, замінити яке не може жоден медичний препарат. Нижче наведемо основні джерела різних вітамінів.

  • Вітамін А, що нейтралізує шкідливі окислювальні процеси в тілі, міститься у вершковому маслі та молоці, яйцях, риб'ячому жирі та печінці. У цьому ж наборі продуктів високий вміст вітаміну D, особливо важливого для профілактики рахіту у дітей та остеопорозу у дорослих.
  • Необхідний для засвоєння решти вітамінів, вітамін Е організм отримує споживаючи горіхи, насіння, нерафіновану рослинну олію, а також риб'ячий жир.
  • Нормалізуючий згортання крові вітамін К міститься в овочах: ​​моркві, цвітній та білокачанній капусті, буряку, гарбузі та помідорах, а також у зернових: пшениці, вівсі. Багатою цим вітамінів вважається і свиняча печінка.
  • Вітаміни групи В у тілі людини допомагають засвоєнню рослинних жирів, добре впливають на функціонування всього шлункового тракту. Знайти їх можна в молочних продуктах, яйцях, горіхах, печінці та рибі.

Чим замінити вітаміни

Як би прикро це не звучало, але замінити вітаміни людське тіло не може нічим. Вони необхідні йому нарівні з повітрям, водою та іншими життєво важливими факторами. Однак у разі неможливості збалансованого харчування доречними будуть вітамінні комплекси, що дозволяють замінити надходження вітамінів із продуктів. Наприклад, людям з алергічною реакцією, які просто не можуть їсти горіхи, доцільно отримувати вітамін Е з вітамінних комплексів. Зверніть увагу: вітамінний препарат має підбирати лікар, ґрунтуючись на індивідуальних особливостях вашого організму.




Схожі новини

Коментарі