НОВИНИ ГРАД » Статті » Чому підвищення глікованого гемоглобіну в крові є шкідливим?

Чому підвищення глікованого гемоглобіну в крові є шкідливим?

Читати grad.ua у  

Глікований або, інакше кажучи, глікозильований гемоглобін є дуже важливим біохімічним показником, який вказує на рівень цукру у крові за певний проміжок часу. Загалом, це сполучення гемоглобіну та глюкози, які необоротно поєдналися, що є ознакою цукрового діабету.

Глікогемоглобін є стабільним, допоки існує еритроцит – близько трьох місяців. І лише тільки після його загибелі це сполучення розпадається. Цей процес є постійним, оскільки еритроцити оновлюються щодня, а процес глікування триває. Рівень глікованого гемоглобіну залежить від кількості глюкози у крові. Саме тому, можна визначити приблизний рівень цукру, який має організм протягом тривалого часу, а не на даний момент (на що може вплинути безліч чинників). Це є головною причиною неможливості швидкої зміни значення показників. Для цього потрібно дотримуватися спеціальної дієти, приймати виписані лікарем препарати чи робити уколи інсуліну та здавати періодично аналізи.

Чому підвищення глікованого гемоглобіну в крові є шкідливим 

HBA1C (глікований гемоглобін) є у всіх людей, але його концентрація у здорових та осіб із діабетом буде різною. Цей показник відображає наскільки правильно в організмі відбуваються процеси вуглеводного обміну. Якщо є порушення і рівень цукру підвищений, то і показник буде більшим норми. Саме ці значення можна використовувати, щоб виявити прихований діабет. Щоб не погіршити своє самопочуття, потрібно знати свою норму. Показник залежить від віку: для підлітків та людей до 30 років нормою буде показник не більший ніж 6,5%; для середнього віку (до 50 років) – не перевищувати 7%; для похилого віку – до 7,5%, але не більше.

Для лікаря показник глікозильованого гемоглобіну може бути дуже важливим фактором для ретельного контролю цукру та призначення плану лікування та дозування медикаментів. Якщо у людини діагностований діабет, то нормою буде рівень до 8%, збільшення цього значення буде вказувати на серйозні ускладнення.

Дослідження також виконується, якщо у пацієнта є скарги на певні симптоми підвищення рівню глюкози у крові: сильна спрага, часте сечовипускання, швидка стомлюваність, погіршення зору, вразливість до інфекцій.

За допомогою аналізу на глікований гемоглобін можна розпізнати появу діабету на ранніх стадіях та розпочати своєчасне лікування, яке обов’язково допоможе хворому краще себе почувати. Рекомендується виконувати цей аналіз хоча б раз на рік для оцінювання плану лікування діабету І та ІІ типів та виявлення ризику. Записатися на проведення тесту та дізнатися актуальну ціну можна на сайті «CSD» лабораторії.




Схожі новини

Коментарі