НОВИНИ ГРАД » Статті » Причини кровотечі з ясенами та способи усунення проблеми

Причини кровотечі з ясенами та способи усунення проблеми

Читати grad.ua у  

Больовий синдром при пережовуванні їжі, поява червоних виділень у роті відразу викликають занепокоєння. Кровоточивість ясен є запобіжним симптомом того, що всередині щось не так. Якщо це викликано не дією щітки з твердою щетиною або рядом захворювань, слід звернути увагу на те, як здійснюється догляд за ротовою порожниною.

Причини кровоточивості ясен

Фото - cis.ua

Причини кровоточивості ясен

Хочеться перерахувати низку факторів, внаслідок яких кровлять ясна.

  • Травмування. Можна випадково поранитися твердими шматочками їжі, але це стосується поодиноких випадків. Найчастіше виникають ушкодження від натиску на м'яку область коронки протеза. Заподіяти біль здатний неправильний вроджений прикус.
  • Накопичення зубного нальоту, що поступово перетворюється на міцне відкладення (зубний камінь). Бактерії, що накопичилися, прогризають отвір у твердій частині зуба, створюючи вогнища для внутрішнього поширення руйнівної інфекції. У результаті набуває тяжкого захворювання.

Гінгівіт

Чому кровоточать ясна при гінгівіті? Хвороба має інфекційну природу дії. Не торкається зубодеснової структури і може бути самостійним варіантом ураження тканин або наслідком інших причин (наслідком важких захворювань, зміни гормонального фону, поганою гігієною рота, авітамінозом, результатом механічного натиску на ясна замінниками зубів).

Проявляється почервонінням (у запущених випадках – синюватим відтінком) ясен, набряклістю больової зони, кровоточивістю, появою поганого запаху з рота.

Що робити, якщо кровоточать ясна? Лікування передбачає апаратне чищення зубів, виправлення прикусу, заміну пломб, протезів, коронок, вжиття заходів щодо регенерації стану слизової оболонки рота. Може знадобитися склад, що ополіскує, спеціальні пасти і антибіотики. У цей час не допускається проведення лікування зубів, щоб уникнути перенесення інфекції на інші кісткові елементи рота.

Пародонтит

Інфекція вражає не тільки ясна, а й зуб. Початковою стадією є гінгівіт, який переходить у патологічний пародонтит. Це – не просто кров із ясен. Порушується сполучення ясен із зубом, утворюється запальна &lquo;кишеня», що перетворюється на активне вогнище бактерицидного розвитку. Тривалий вплив мікробів на кісткову тканину призводить до розхитування чи випадання зуба.

Симптоми запалення майже ті ж, що й при гінгівіті, але виявляються у більшому масштабі. Плюс посилюється больовий ефект, що свідчить про прогресуюче захворювання. Важливо не забувати про регулярну гігієну рота, використання зубної нитки або прописаного йоржика для ретельної обробки місць з'єднання зубів.

Причини, не пов'язані з ротовою порожниною

Джерелом кровотечі з ясен можуть стати додаткові обставини.

  • Нестача вітамінів

А: допомагає створювати захисний бар'єр на слизовій оболонці рота, збільшує кількість слини, зміцнює емаль, дезінфікує пошкодження.

В3: не допускає виникнення виразок, блокує причини появи поганого запаху з рота.

В12, В2: борються із запаленнями слизової оболонки, попереджають появу гінгівіту.

С: створює передумови для формування міцної сполучної тканини, попереджає розхитування зубів, ослаблення та кровоточивість ясен, бореться з появою зубного каменю.

D: сприяє засвоєнню організмом кальцію. Виключає симптом печіння та сухості у роті, фарбування зубів.

Е: сприяє регенерації тканин ротової порожнини під час захворювання, зменшує біль при прорізуванні зубів.

Кальцій, калій, магній, фосфор, йод, цинк, фолієва кислота також роблять позитивний внесок у формування здоров'я ясен та слизових оболонок.

Причини кровоточивості ясен

  • Відсутність, рідкісне або неправильне проведення гігієнічних процедур ротової порожнини. Це провокує появу спочатку м'якого нальоту, а потім твердого (мінералізованого) зубного каменю, що негативно впливає на стан зубів та ясен.
  • Локальні травми з кровотечами викликають погано поставлені системи для вирівнювання прикусу, невдало змонтовану основу знімного протезу, не кваліфіковано поставлену коронку.
  • Період виношування дитини, коли загострюються приховані стоматологічні проблеми. Чому кровоточать ясна у майбутньої мами? За рахунок гормональних змін у організмі, що перебудовується.
  • Куріння (звичайні цигарки, вейпи, кальяни).
  • Захворювання: анемія, гемофілія, цукровий діабет, виразкові, серцево-судинні патології.

Лікар може призначити здачу аналізів, якщо побачить, що стоматологічні фактори не є причиною запалення та появи крові на яснах.

Як лікувати кровоточивість ясна

При перших симптомах у вигляді почервоніння ясна лікар виписує ополіскувач із хлоргексидином (фурациліном, мирамістином, стоматофітом).

Збільшити користь від полоскання допомагають лікувальні гелі. Одні прибирають біль, інші знімають набряклість, треті відновлюють м'які тканини у роті. Виписує усі препарати стоматолог.

Якщо кров'яні ясна сильно і пухлина значна, потрібно пройти лікування антибіотиками: вони затребувані при значних ураженнях тканин.

Способи профілактики

Гарний ефект під час усунення запалення спостерігається при використанні іригатора. Фахівці-натуропати часто виписують трав'яні настої для обробки рота: кору дуба ромашку, деревій.

Рекомендується застосовувати спеціальну пасту з комплексним захистом, зміцненням емалі зубів та комплекс вітамінів.

Результативний тактильний масаж ясен. Він виконується пальцями з використанням кокосової чи оливкової олії. Дозволений лише на здорових яснах, що не мають гнійних вогнищ інфекції в ротовій порожнині.

Якщо кровоточать ясна, причини різні. Не допускайте цього, спочатку правильно виконуючи рекомендації стоматолога.




Схожі новини

Коментарі