НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » Архівна Одіссея » Одесская история итальянской семьи Сонденс

Одесская история итальянской семьи Сонденс

Читать grad.ua в  

Богатая история Одессы состоит из множества  личных  историй представителей разных национальностей, которые  обосновались в Южной Пальмире ещё в XVIII веке.

Они вносили свою лепту в строительство и экономику города, развивали свою культуру и  обычаи, придавали Одессе особый  шарм и колорит. Историю одной из таких семей изучила главный научный сотрудник государственного архива Одесской области Елена Феденко. Она исследовала жизнь нескольких поколений итальянской семьи Сонденс.

Елена Феденко, главный научный сотрудник  отдела научно – справочного  аппарата Государственного архива Одесской области:
Досліджуючи італійців, я звернулася до їх економічної діяльності. Мені було цікаво, яким чином вони проявили себе в становленні одеської промисловості. І , як багато з нас знає, італійці, перш за все відомі виробництвом макаронних виробів. І  тому деякий час я шукала інформацію щодо італійців, які відкривали в Одесі макаронні фабрики. Хто це був,звідки вони походили, які об,єми виробництва і тому подібне. І вивчаючи це, я натрапила на декілька прізвищ. Так я дізналась, що в Одесі були фабрики загалом сардинських підданих, тобто ті люди, які виходили з сардинського королівства. В 19 столітті сардинське королівство - це  не лише острів Сардинія ,а це була значна територія Італії, куди входили такі заможні регіони, як Пімонд, Лігурія і навіть Ніцца, французька, вона на  той час теж входила. Значна частина італійців, які проживали в Одесі,  походили саме  з сардинського королівства. І переглядаючи матеріали статистичного комітету Одеси за 1859 рік, я натрапила  на таку інформацію: на цей період в Одесі існувала макаронна фабрика вдови сардинського підданого Євдокії Сондон. Так було написано в документі, причому в одному документі в двох місцях було написано по - різному  - Солдон і Сондон. Це здавалося незвичним, тому що прізвище не італійське. І мене це дуже зацікавило. Але більше інформації я знайти не могла. І лише через рік працюючи в архіві Туринас з документами сардинського консульства,я знайшла за цей самий період, за  1850 роки, документи, в яких було теж вказано Євдокія Сонденс. Документ стосувався того, що її чоловік помер в 1856 році і сардинський консул в Одесі призначив її та ще двох сардинських підданих опікунами його дітей, тобто їх спільних дітей.  І там же було значено прізвище Сондонс, тобто як правильно воно звучало. І тоді я знову повернулася до документів цього сардинського консульства і почала за всі роки переглядати, шукаючи це прізвище.

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: