Сміття подорожчає, а ми – збідніємо

Сміття подорожчає, а ми – збідніємо
Читать grad.ua в  

У будь-якому фільмі про мафію серед інших легальних видів діяльності кримінальної «сім'ї» обов'язково присутній сміттєвий бізнес. Ну, і будівництво доріг. Розібратися в тонкощах відмивання кримінальних грошей можуть фахівці. Простим смертним розбір такої схеми просто недоступний. Відразу обмовлюся: я не вважаю, що всі компанії, які займаються вивезенням відходів із будинків і квартир, – мафіозі. Зрозуміло, йдеться лише про тенденції, відзначені юристами.

До чого це заговорив про сміття? Пояснюю. Кабінет міністрів і парламент збираються вводити новий податок - екологічний. Але почну з історії питання.

До червня 2023 року існувало 5 класів якості (видів) відходів.

За кожним класом існувала своя вартість утилізації-захоронення цих відходів. Від 100 гривень за тонну для побутових споживачів, і до 1500 для якихось особливих видів.

Тепер таких «видів» стає два. І за кожним із них буде своя ціна утилізації. Розмови йдуть про те, що ціна має бути в межах від 5 до 100 доларів за тонну відходів. Причому, стверджують, є дослідження, які говорять про те, що чим більша ціна утилізації, тим швидше в країні з'являються організації, які сортують сміття.

Ще одна деталь: якщо сміття не відсортоване, то застосовується коефіцієнт 10 до базової ціни утилізації. А якщо відсортоване, то коефіцієнт - 1.

До чого це я так докладно про ці коефіцієнти? Допитливі експерт видали «на-гора» такі підрахунки. Почну з місткості бака, що стоїть біля воріт будинку. Це - кубометр відходів. Один сміттєвоз збирає до 20 «кубів» відходів, або 17 сміттєвих переповнених баків. Це 10 тонн сміття.

Скільки платять спеціалізовані компанії за утилізацію цих самих 10 тонн? Є така цифра - 3 400 гривень. Скільки вони платитимуть у разі запровадження нового податку? Відповідаю: ціна утилізації становитиме від 500 до 1000 доларів.

Сама по собі ідея хороша. Зрештою, треба змусити всіх нас сортувати відходи, перед тим, як викидати їх у спеціальні баки. Але для цього ці самі баки доведеться зробити. Причому, у великій кількості! Ба більше, розмістити їх у доступному для кожного кварталу місці. І бажано вкрити їх під землею, щоб перехожі не вдихали "амбре" від продуктів, що гниють під сонцем. До речі, в Одесі такі резервуари почали з'являтися.

Але все, про що пишу, це витратна частина компаній, що вивозять сміття. Причому, витрати - чималі. Отже, «сміттярі» цілком логічно перекладуть ці витрати на кожне домогосподарство, що призведе до неминучого зростання тарифів на вивезення сміття.

Тепер головне питання: а чи треба запроваджувати черговий податок у комунальній сфері в країні, де триває війна? І в якій більша частина населення ледь зводить кінці з кінцями? Може, почекаємо?

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі