НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » «Хай буде світло!» – сказали нам, але дороге

«Хай буде світло!» – сказали нам, але дороге

Читать grad.ua в  

Що на ринку, що в громадському транспорті, що в чергах біля каси торгових центрів найчастіше обговорюються ціни на «комуналку». Зрозуміти населення можна. Мало того, що продукти харчування здебільшого дорожчають, що, – приміром, молоко зрівнялося за ціною із середньоєвропейською вартістю, так приготувалися до свого торжества, націлившись на худі гаманці українців, компанії-монополісти.

Зрозуміло, у справу пішли коментарі економістів-аналітиків. Я наведу лише кілька цитат із цього «хору».

Ось, перша: «Зростання неминуче: коли і як може бум електроенергії? «Необхідно визначити рівень доходу домогосподарства, нижче якого передбачена грошова компенсація різниці в тарифах», - закликає Геннадій Рябцев. І стверджує: «Треба ізолювати тих, хто має отримувати електрику за ціною, яка відрізняється від ринку».

Тепер друга: «Заступник директора з дослідження DiXi Group припускає: «Так, наступні етапи підвищення цін на електроенергію об'єктивно будуть реалізовані у квітні-серпні 2024 року».

«Коли тариф незбалансований, то є або втрата постачальника, - пояснює Олег Попенко, - або енергетична бідність (нездатність оплатити) споживача».

Але ось що я помітив у цих та інших судженнях експертів: усі вони єдині в думці - зростання тарифів не спричинить змін у структурі енергетичних компаній. Отриманих від споживача грошей явно не вистачатиме для модернізації нашого енергетичного комплексу. Вголос не говорять головного, – для чого тоді планується підвищення тарифів? Очевидно, через неможливість державою датувати постачальників електроенергії споживачеві – населенню. Занадто стало велике навантаження на бюджет.

У цій галузі країна потрапила в класичний капкан. Виробники і постачальники кажуть, що без спеціальної фінансової програми галузі неможливо перебудувати. А держава, як на мене, не бажає входити в гострий конфлікт із власниками згаданих вище структур.

А треба б. Ми тридцять три роки давали можливість користуватися основними фондами, які дісталися нам після розвалу Союзу. Надії на те, що приватний капітал прийде і порядок наведе, виявилися фантазією. Ніхто нічого не хотів, крім жаги наживи. А тому тепер цю саму зруйновану часом і безгосподарністю галузь хочуть відновити за рахунок держави, а не своїх особистих капіталів.

 Я розумію, що зростання тарифів неминуче, як морський прибій на пляжі в Аркадії. Отже, настільки ж неминуче зростання заборгованості населення. А тепер увага! Ділюся останньою інформацією: за даними енергетичного експерта з «Українського інституту майбутнього» Андріяна Прокіпа, відключатимуть тих споживачів, які не платили понад два місяці і борг перевищує три тисячі гривень.

Перегляньте свої «платіжки» про всяк випадок. Зрозуміло, що раніше середини весни і початку літа операцію з підвищення тарифів не почнуть. Відключати треба у світлі й теплі періоди року. Постарайтеся уникнути можливих потрясінь у майбутньому.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі