НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » А чи потрібний Україні ринок енергоносіїв у чистому вигляді?

А чи потрібний Україні ринок енергоносіїв у чистому вигляді?

А чи потрібний Україні ринок енергоносіїв у чистому вигляді?
Читать grad.ua в  

Мені іноді здається, що ми беремо за зразок в економіці моделі тих держав, які набагато багатші, ніж Україна. Прихильники цієї доктрини скажуть: треба прагнути ідеалу! Потрібно. Але, як на мене, спокійно, а головне – поступово. Проходячи певні стадії розвитку.

Навіщо це я? Так, просто вирішив через Google дізнатися, в яких країнах існує ринок енергоносіїв, так би мовити, у чистому вигляді. Виявилось, далеко не у всіх. Наприклад, Серед європейських країн – це Нідерланди, Данія, Швеція та Норвегія. Але вже у Франції ринок газу регулюється державою.

До речі, під час пандемії керівництво Євросоюзу виділило зі свого бюджету 300 мільярдів євро на підтримку населення для оплати енергоносіїв. При цьому допомога громадянам йшла ще й із боку власних урядів. До речі, у чистому вигляді ринок електроенергії існує в США. Але це коштує домогосподарствам півтора долара за одну кіловат годину! Втім, і тут є винятки. Кілька років тому в Техасі - під час зимової енергокризи - було введено регулювання з боку уряду штату.

Давай почнемо, що називається з абетки. Ринок можливий там, де є платоспроможне населення. Це перше. На жаль, Україна не може похвалитися такою ситуацією навіть у передвоєнні роки. Другий момент, – він також стосується України, – кількість учасників цього ринку. У нас у країні існує монопольне становище держави – 55 відсотків у його руках. Це атомна енергетика, тепло, гідростанція. ДТЕК контролює близько 25 відсотків ринку. Інші - збоку припіку.

Наразі озвучу борги населення за «комуналку»: вони вже давно перевалили за 100 мільярдів гривень. Пам'ятаєте? Я трохи вище написав про платоспроможність населення. Ці борги стверджують, що в нас немає цього платоспроможного населення.

До чого я веду? Та до того, що цю проблему має вирішувати державний регулятор, а не ринок, про який нам продовжують твердити. Бажання підняти тариф на електрику до 2 гривень 88 копійок за одну кіловат годину населенню приведе лише до зростання боржників і не принесе державі необхідні 46 мільярдів гривень для відновлення розбитих агресором енергооб'єктів.

А тепер ще одна інформація: «Держстат оприлюднив дані про середні ціни на продукти, порівнюючи ціни у квітні та березні цього року.

Височіло, що найбільше подорожчали яблука, а саме на 18,6% і морква подорожчала на 11%.

Відчутно зросла вартість свинини, на 8,5%, тепер за неї треба заплатити 181,8 гривні за кілограм.

Рис, пшоно, картопля навпаки просіли в ціні. Найсильніше знизилася ціна на гречку – 4,2%, яйця, 10 штук – 8,4%, буряк подешевшав 9,9%».

  Як за такого зростання цін на продукти можна заїкатися про підвищення тарифу на електрику?

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: