Ігри з акцизом

Ігри з акцизом
Читать grad.ua в  

Ну те, що в торгових мережах нечисленні співробітники щодня займаються оновленням «цінників», наше населення звикло за останні півтора роки. Тамтешні менеджери, відповідаючи на обурення покупців, нагадують урядовців:

Ну, чого кричите? У країні війна. Зростає інфляція. Торгівля не може працювати на збиток…

Щоправда, деякі мають й іншу відмазку:

Ми підписали договір про Асоціацію з Євросоюзом. Отже, треба його виконувати, якщо хочемо стати рівноправною частиною Європи!.

Щодо того, щоб опинитися в ЄС, ніхто не сперечається. Хочуть усі. Але, ось, тільки чомусь наш уряд поспішає виконувати лише ті пункти, які дозволяють бити з бізнесу, а той зі споживача, останню шкуру.

За прикладами далеко не треба ходити. На кожному одеському продуктовому ринку існувала така практика. Були лавки, де продавалися тютюнові вироби з акцизною маркою та інші. Без акцизних. Контрабандні.

Другі, – до певного часу, – користувалися популярністю у любителів курити цигарки іноземного виробництва. Більшість покупців купувала сигарети вітчизняних виробників. Вони були по кишені більшості любителів тютюну.

І раптом все майже миттєво змінилося. Я знайшов статтю у виданні «Європейська правда» від 17 жовтня 2016 року. Називається вона так – «Закуримо по-європейськи? Чи відповідає збільшення акцизів зобов'язанням перед ЄС». Автори – члени парламентської експертної групи з Євроінтеграції. Йдеться там про акцизи на тютюнові вироби.

Цитую:

що враховувати практику нових країн-членів ЄС, то ми маємо також вибудувати процес за певною логікою. На рівні Ради асоціації має бути погоджений такий графік підвищення тютюнових акцизів, який передбачав би відповідні перехідні періоди з урахуванням і європейського досвіду, та обмежень регіонального контексту (стаття 352 Угоди про асоціацію). Тобто треба брати до уваги й економічний стан.

Підвищення специфічної ставки та мінімального акцизного зобов'язання на цигарки на 20% щороку дозволить досягти ставки 90 євро вже за 10 років.

Проте остання ініціатива уряду підвищити мінімальний акциз одразу на 30%, вочевидь, не пов'язана з гармонізацією ставок, бо таких невідкладних зобов'язань перед ЄС немає, натомість є чисто українська політика «латання дірок» у бюджеті за рахунок традиційного збільшення податків на «шкідливі» продукти.

Зламані зітхання Кабінету міністрів про те, що ми в останній рік недобираємо за акцизами 20 мільярдів гривень, - це, як на мене, чистий фейк. Впевнений, що держави на тютюновій галузі ніколи не набере ці 20 мільярдів гривень.

Але прискорено підвищуючи акцизи на цигарки, вбиває вітчизняного виробника та допомагає контрабандистам. Ну, не може бідне населення купувати цигарки по 75 гривень за пачку.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі