Уроки на майбутнє

Уроки на майбутнє
Читать grad.ua в  

Нагадаю не таку вже давню історію. Ще за часів «мерства» Валентина Симоненка, а це було майже сорок років тому, на одній із сесій міського парламенту йшла спекотна дискусія. Постало питання про дозвіл будівництва поблизу Одеси атомної електростанції. Екологи - їх і тоді вистачало - гарячилися: не можна ставити станцію на геологічному розломі. Мало що може статися!

Інші, - а їх було чимало, - доводили: мільйонне місто повинне мати своє джерело виробництва та подачі електроенергії. Зрештою, промисловість має розвиватися, а куди їй рухатися без електрики?

Тоді дискусія закінчилася на користь зелених. Відбувся Чорнобиль, і ніхто вже не заїкався про будівництво АТЕЦ під Одесою. Чергова суперечка розгорілася у дев'яностих. На порядок денний сесії міської ради порушило питання про «грецький проект». Суть його полягала в тому, що за допомогою інвестицій грецького бізнесу в Одесі – на місці старої ТЕЦ – будують нову теплоелектроцентраль. Вона за проектом не лише опалюватиме все місто, а й вироблятиме електроенергію з надлишком для продажу її за кордоном України.

Словом, вбивали «двох зайців» – отримували тепло та повністю постачали місто електрикою. На заваді цього проекту став Київ. Не знаю, що тоді рухало чиновників столиці, але проект був загублений. Грецькі інвестори пішли. На території Одеси залишилися «котельні» та повна залежність від постачання електрики ззовні.

До чого згадав ці сторінки минулого? Та з однієї причини. Сьогодні місто залишається без електрики від того, що не лише зруйновано потужні підстанції, а й лінії електропередач. Їх знищив агресор.

Війна, - рано чи пізно, скінчиться. Але уроки сьогоднішнього дня треба врахувати. Обов'язково! Тому що життєзабезпечення міст-мільйонників є найголовнішим завданням для центральної влади. Всі ці надії на те, що з'являться в масовій кількості дизельні генератори, які вироблятимуть електрику, – утопія. Хоча б тому, що витрати пального зростуть на порядки. А бензин та «дизель» потрібні для армії!

Закупівля газогенераторів компанії Дженерал Електрик (США) - дорога затія. Найменший коштує від 25 тисяч «баксів»! Більш потужні моделі можна було б ставити в нових районах, але хто сьогодні знайде в бюджеті такі гроші!

Словом, будівництво нової ТЕЦ в Одесі – це обов'язкове завдання, яке центральна влада зобов'язана виконати в майбутньому для нашого міста.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: