НОВИНИ ГРАД » Новини » Переваги атомної енергетики у сучасному світі
Переваги атомної енергетики у сучасному світі
Читати grad.ua у  

Десятки екранів, купа незрозумілих цифр та схем – відчуття, ніби потрапив у космічний корабель із фантастичного фільму. Насправді це – робочий тренажер, який моделює роботу атомної електростанції. Його в «Одеській політехніці» облаштували за допомогою національної компанії енергоатом.

Тренажер служить підвищенню кваліфікації персоналу атомних електростанцій, і навіть задіяний у освітньому процесі. Фахівців у сфері атомної енергетики готують лише три виші в Україні - політехніки Одеси, Києва та Львова. Напрямок вкрай перспективний, вважають викладачі.

Симулятор атомного енергоблока дозволяє відпрацьовувати звичайні та аварійні процеси, які можуть виникнути на станції. Спеціально для нашої групи співробітники лабораторії змоделювали найгіршу з підконтрольних аварій.

У сучасній атомній енергетиці максимум уваги надається питанням безпеки – розповідають викладачі. І з більшістю аварійних ситуацій системи на станції справляються самостійно. Завдання людини – контролювати правильний перебіг процесів.

Цифри біжать, система відпрацьовує аварійну ситуацію згідно з протоколом. У галузі атомної енергетики можна працювати дуже плідно – наголошують викладачі. За словами професора Володимира Кравченка, українські фахівці в галузі енергетики потрібні в усьому світі. Наприклад, у Великобританії та Франції, де частка атомної енергетики в країні становить до 75%. Практична застосовність та користь – один із безперечних плюсів професії, вважає вчений.

Студентам з 1-го курсу гарантують працевлаштування на одній з українських АЕС – додає професор. І сподівається, що незабаром спеціальність приверне більшу увагу одеситів – адже в регіоні планують побудувати свою атомну станцію. На папері проект уже розроблено. Докладніше про перспективи атомної енергетики у регіоні ми розповімо у наступних випусках.


Схожі новини

Коментарі