НОВИНИ ГРАД » Новини » Одеса може стати одним із енергетичних центрів України
Одеса може стати одним із енергетичних центрів України
Читати grad.ua у  

У міжнародному агентстві з атомної енергії заявили, що контроль росії над Запорізькою АЕС стає дедалі гострішою загрозою безпеці. У перший місяць війни такі ж побоювання викликала і ситуація в Чорнобилі – який, на щастя, вдалося деокупувати. Незважаючи на тривожні звістки, ситуація на українських АЕС загалом стабільна – кажуть фахівці.

У воєнний час найголовніше – зберегти контроль та гарантувати безпеку на вже існуючих АЕС. А ось після перемоги, коли розпочнеться процес відновлення України, атомна енергетика може здобути значний розвиток – зазначає Володимир Кравченко. Такі плани країни будували ще до війни. Трохи менше року тому, у вересні 2021-го року Україна уклала відповідний меморандум із США.

Подібний проект вже успішно реалізовано у Китаї – розповідає вчений. Якщо план вдасться здійснити – Україна зможе забезпечувати енергією не лише себе. Але також і продавати енергію іншим країнам – що, за словами нашого співрозмовника, дуже вигідно для держави.

Щодо Одеського регіону, то він енергозалежний від двох електростанцій  – молдавської теплової та південноукраїнської атомної. І поки що далекий від інфраструктури атомної енергетики. Але все може змінитися – упевнені експерти.

Фахівці вважають за доцільне будівництво в регіоні своєї атомної електростанції.

Звичайно, каже Володимир Кравченко, у воєнних умовах нічого не будуватимуть. Але на папері проектні розробки вже ведуться.

Перспектива будівництва в регіоні атомної станції може викликати побоювання щодо безпеки. Однак, підстав для хвилювань немає, – упевнений фахівець.

Проект самої АЕС уже розроблено. Зараз ведеться робота над визначенням точних локацій, а потім проект адаптують під конкретний майданчик. А будівництво розпочнуть точно не раніше, ніж закінчиться війна – підсумовує Володимир Кравченко.


Схожі новини

Коментарі