НОВИНИ ГРАД » Новини » У Європейському суді з прав людини перебуває 5 справ за позовом України проти РФ
У Європейському суді з прав людини перебуває 5 справ за позовом України проти РФ
Читати grad.ua у  

Покарати агресора на юридичному фронті, доки ЗСУ захищають країну на передовій. У Мін'юсті розповіли про роботу, яка ведеться, щоб злочини Росії в Україні визнало міжнародне юридичне співтовариство.

Валерія Коломієць,заступниця Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції:

Наразі у Європейському суді з прав людини перебуває 5 справ за позовом України проти рф: щодо Криму, Донбасу, моряків, систематичних політичних убивств та незаконного вторгнення на територію нашої держави.

Вже п'ятий місяць у країні триває війна. Мирні українці втрачають свої домівки, а часом і життя. Події Росії кваліфікують як порушення міжнародного гуманітарного права. Усі ці порушення розглянуть у європейському суді.

23 червня цього року Мін’юст подав новий позов проти росії до ЄСПЛ. У позові Україна обвинувачує російську владу у порушеннях Європейської конвенції з прав людини у зв’язку з незаконним вторгненням на суверенну територію України. Заява України спрямована на якнайшвидше припинення жахливих та масових порушень прав людини яке здійснює росія. Та подане в інтересах як фізичних так і юр осіб які постраждали внаслідок загарбницьких дій росії в україні. 

Наразі позов охоплює злочини, скоєні росією за перший місяць війни – зазначає чиновниця.

Поданий документ стосується кричущих порушень росією прав людини на початковому етапі війни: від ранку 24 лютого до 7 квітня 2022 року – дати  фактичного виведення сухопутних військ рф з околиць Києва та інших міст на півночі нашої держави. Пізніше доповнюватимемо заяву скарги про порушення з боку росії протягом наступного періоду військової агресії.

У рамках позову Україна висунула країні-агресору низку вимог.

Окрім повного виведення російських військ із території України, ми вимагаємо присудження грошової компенсації. На першому етапі російського воєнного вторгнення збитки становили щонайменше 80 мільярдів доларів США.

Щоб притягнути РФ до відповідальності, юристам потрібні докази, а саме: відео, фото та записи про злочини, скоєні загарбниками на нашій землі. Тож у країні запустили онлайн-ресурси для збирання свідчень. Поділитись інформацією може кожен українець.

Було створено вебплатформу для ефективного збору та обробки інформації про порушення прав людини російською федерацією: humanrights.gov.ua/, а також чат-бот Warcrime, який збирає повідомлення про вказані порушення, захоплення, вбивства, знищення, катування, бомбардування та інше. Тож кожен, хто постраждав від дій окупантів, може подати заявку та розповісти власну правду, яку почує весь світ. 



Схожі новини

Коментарі