Світла стане більше?

Я щасливий! Ось, їй-Богу, років шість тому точно здивувався сьогоднішньому щастю. У квартирі є світло? Зрозуміло. Чай, не в 19 столітті живемо. А сьогодні радію з того, що один із 9 блоків атомних станцій запрацював, вийшовши з планового ремонту. Щоправда, питання залишаються. Зрозуміло, що на одній станції була аварія, – загорілося щось, але решту блоків можна було якось плавно зупиняти на профілактику. Зрештою, Уряд має у своєму підпорядкуванні цілу погодну службу. І, якщо мені пам'ять не зраджує, ще на початку нинішнього літа синоптики попереджали, що попереду два найспекотніші місяці: липень і серпень. Але хто ж у нас слухає синоптиків?

А тепер про головне. Я розумію глобальні труднощі енергетиків. Обстріли. Руйнування генерувальних потужностей. Із цим усе зрозуміло. Ось чого не можу з'ясувати, то це постійних відключень рідної ДЕТЕК, яка день у день попереджає нас про наявність відключень, у зв'язку з плановими ремонтними роботами. Причому, ситуація складається явно не на користь населення. Скажімо, у зону відключення і можливого відключення потрапляють усі будинки. Як і в зону подачі електрики.

Але, ось, що виходить. Якраз тоді, коли прийшла черга спалахувати лампочкам і запрацювати холодильнику, саме в цей час місцева енергокомпанія проводить свій плановий ремонт. У мене є кілька постраждалих від таких накладок. А можна зробити так, шановні енергетики, щоб ваші планові ремонти точно збігалися з графіком «Укренерго»?

Я тут прочитав, що фахівці МВФ, які відвідали днями Київ, дали прогноз, що 2026 року ситуація з електрикою в країні значно покращиться і навіть не буде жодних обмежень. Оптимізм – почуття чудове. Але ніхто не збирається будувати або відновлювати нові теплові та гідростанції. Ніхто голосно не заявляє про готовність інвестувати в українську енергетику. На нас збираються заробляти мужики з «Дженерал Електрик», пропонуючи свої потужні газогенератори. Ми сподіваємося на сусідню Туреччину, що надішле свої плавучі електростанції. Міський уряд посиленими темпами зводитиме сміттєспалювальний завод, який дасть і електрику, і тепло.

Але всі ці заходи – крапля в морі дефіциту. У нас є національна програма відновлення енергетики, сформована на потребах кожного регіону і міст-мільйонників? Щось я про таку не чув і нічого не читав. Ймовірно, як і решта моїх співгромадян. А даремно. Бо не можна заганяти обивателя в кут, змушуючи регламентувати життя між чорною, сірою і білою зонами подачі світла. Не варто доводити людей до крайнощів.   

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі