НОВИНИ ГРАД » Новини » До «Тузлівських лиманів» на Одещині повернулися брижачі

До «Тузлівських лиманів» на Одещині повернулися брижачі

В «Тузловские лиманы» в Одесской области вернулись брыжачи
Читати grad.ua у  

У Національному природному парку «Тузлівські лимани» пора масового повернення з Африки брижачів. Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив еколог Іван Русєв.

За його словами, якби ці птахи гніздувались в Україні, ми могли б спостерігати їхні надзвичайні шлюбні вбрання та поєдинки самців. Але в нас брижачі (інша назва – турухтан) – пролітний вид і досить чисельний.

Еколог Іван Русєв розповідає:

Птахи розмножуються лише в Тундрі коротким північним літом, тому залишають гніздування та відлітають з Тундри на південь до нас, вже на початку липня.  Першими летять до нас самці, а незабаром за ними самиці та молоді птахи. Вони відлітають зазвичай невеликими групами від 5 до 30 особин, але іноді утворюють великі зграї.

Вид вперше описав як Tringa pugnax у 1758 році шведський зоолог Карл Лінней. Видовий епітет з латини на українську мову перекладається як «бойовий, войовничий». Ареал проживання простягається від Великобританії та Північної Європи через Сибір до узбережжя Охотського моря та Берингової протоки. Турухтани гніздяться на вологих луках, розташованих біля малих водойм, прісноводних і торф'яних боліт. Особливо їх приваблюють ділянки північноєвропейської та азіатської тундри, що знаходяться в дельтах мілководних річок.

В Африці місця зимівлі розташовані на середземноморському узбережжі та на південь від пустелі Сахара. Деякі популяції брижачів здійснюють тривалі міграції в тропічні регіони Західної Африки, пролітаючи туди й назад до 30 тисяч кілометрів.

Зараз, зупиняючись поживитися та відпочити у нацпарку, як у постійно відкритому транзитному вокзалі, брижачи летять у далеку Тундру через велику зону бойових дій і загроз для дикої природи у Азово-Чорноморському регіоні України.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: