НОВИНИ ГРАД » Новини » Робота за кордоном, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Робота за кордоном, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Читати grad.ua у  

Новий закон, який прийняла Верховна Рада наприкінці квітня поточного року, приверне увагу тих, хто невдовзі виходить на пенсію та очікує на такі нарахування. Нововведення стосуються українців, які працювали в інших країнах на території колишнього СРСР. За яким принципом тепер будуть робити розрахунки, розповів експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін.

І Росія, і Україна вийшла з пенсійної угоди, яка була укладена між країнами СНД, і таким чином стаж набутий в Росії, в Арменії, Таджикистані, Узбекистані, Туркменістані, Білорусі і тощо. Цей стаж тепер не враховується, але після рішення Верховної Ради він буде враховуватись за виключенням стажу в Росії. Той, хто працював в Росії, повністю цей стаж втрачається.

Закон також регулює порядок начислення пенсій для громадян з непідконтрольних територій, враховуючи вже сучасні умови, пов’язані з агресією РФ.

Є нюанси щодо зарахування стажу на непідконтрольних територіях. Його, в принципі, і сьогодні не зараховують, бо нема сплати внесків до Пенсійного фонду України. І в новому законі уточняється, що робота на тих територіях не буде враховуватись стаж, принаймні в органах влади, незаконних, як пишуть, пояснюють в Мінсоцполітиці, з 2014 року, з лютого 2014 року, не будуть враховувати.

Пояснив експерт і порядок начислення пенсій для жителів анексованого Криму. Тим, хто переїхав на підконтрольну Україні територію. Раніше було так, що з громадян потребували довідку, що вони не отримують російську пенсію, але у такій довідці відмовляли. Новий закон тепер регулює і це положення. 

Сьогодні така людина може просто написати заяву в пенсійному фонді, що бажає отримувати пенсію в Україні, і просто вона розписується, що не отримє пенсію в Криму. За таких обставин виплата пенсії для багатьох людей може бути поновлена.

Щодо нарахування стажу за роки праці у колишньому Радянському Союзі, він також буде зарахований, але за певних умов.

В новому законі прописано, що такий стаж тепер будуть зараховувати за умови що людина надасть підтвердження того, що в країнах в яких вона працювала за радянські часи, не сплачували пенсію людині за той період.

За словами Сергія Корбкіна Кабмін разом з Пенсійним Фондом  має ще додатково ухвалити відповідне рішення щодо порядку надання та переліку необхідних довідок для начислення пенсійних виплат саме у таких випадках. Нагадаємо, що цього року, аби вийти на пенсію, треба мати щонайменше 31 рік стажу.


Схожі новини

Коментарі