НОВИНИ ГРАД » Новини » Не вистачає стажу для виходу на пенсію: що робити?

Не вистачає стажу для виходу на пенсію: що робити?

Не хватает стажа для выхода на пенсию: что делать?
Читати grad.ua у  

Україна поступово підвищує кількість років страхового стажу, необхідних для призначення пенсії за віком. Тепер, щоб вийти на пенсію у 60, потрібно неменше 31-го року трудового стажу. Але не у всіх він є. Тому про це варто потурбуватися заздалегідь. Згідно з законом, кожен громадянин України, незалежно від того, працює він чи ні, може приєднатися до системи добровільного пенсійного страхування та «купити» собі стаж, розповів київський експерт із пенсійних питань Сергій Коробкін.

Придбання стажу можна розподілити на дві частини. Тобто є такі поняття у нас сьогодні, як добровільне пенсійне страхування, коли людина не працює офіційно, але може сплачувати за себе страхові внески добровільно до пенсійного фонду і таким чином заробляти собі майбутній стаж.

Достатньо сплачувати мінімальний внесок раз на місяць, щоб цей період зараховувався до робочого стажу громадянина.

Пенсійний внесок, сьогодні єдиний соціальний внесок, так званий ЄСВ, це 22% від мінімальної зарплати в Україні. Мінімальна зарплата в Україні з 1 січня 2024 року – це 7100 гривень. Відповідно, минимальный страховой внесок сьогодні 1562 грн. дорівнює.

З 1-го квітня мінімальна зарплата підійметься до 8-ми тис гривень, таким чином мінімальний страховий внесок зросте до 1760 гривень на місяць, відповідно річна сума складатиме понад 21 тисячу.  Угоду добровільного страхового пенсійного внеску громадяни мають укласти з податковою, в тому числі за допомогою електронних сервісів. До речі, робити внески за законом, можна і за інших осіб, наприклад, за своїх батьків.

Угода укладається з податковою, але це сьогодні можна зробити навіть через ДІЮ. Зробив кілька натискань і в тебе будуть списувати щомісяця цю мінімальну страхову суму. В Пенсійному фонді також на порталі електронних послуг Пенсійного фонду також є розділ, де можна укласти угоду про добровільне пенсійне страхування. Наприклад, людина десь за кордоном працює, отримує гроші, але внески в Пенсійний фонд України не йдуть.

Докупити стаж можна також й за минулий час, якщо людина, наприклад за віком вже має піти на пенсію, але в неї недостає років праці.  Але коштує такий стаж удвічі дорожче. Тобто, за словами експерта, місяць стажу вже коштуватиме не 1562 гривні, а понад 3124 гривні.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: