НОВИНИ ГРАД » Новини » Закон про мобілізацію набуде чинності через місяць

Закон про мобілізацію набуде чинності через місяць

Читати grad.ua у  

Вранці, 16 квітня, законопроєкт було направлено на підпис президенту. А вже вдень він був повернутий до Парламенту з його підписом. Далі законопроєкт мають опублікувати в офіційному парламентському виданні «Голос України». Відповідно до правил через місяць після підписання главою держави закон набуде чинності. Відповідний законопроєкт Верховна рада схвалила 11 квітня.

Що, зокрема, передбачає новий документ:

  • замість строкової служби буде запроваджено базову військову службу строком 5 місяців у мирний час і 3 місяці у воєнний час. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік і період проходження базової служби.
  • закон закріплює зниження призовного віку з 27 до 25 років.
  • буде запроваджено базову загальновійськову підготовку. З 2025 року він стане елементом навчання в навчальних закладах, проводитиметься у вишах усіх форм власності.
  • щоб оновити дані військовозобов'язаного не потрібно буде йти до ТЦК. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або ЦНАПі. 
    скасовує статус "обмежено придатний", визнані такими військовозобов'язані мають повторно прийти ВЛК.
  • ті, хто отримав II - III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (крім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.
  • на військову службу можуть призвати засуджених до умовного терміну, окрім тих, хто вчинив злочини проти національної безпеки України.
  • під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію процесу пред'явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів і засобів фото- та відеофіксації.
  • необхідність обов'язково мати при собі військово-обліковий документ і показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського або ДПСУ. Потрібен на період мобілізації всім громадянам віком від 18 до 60 років, які перебувають на обліку (зняті з нього).
  • що стосується консульських послуг за кордоном, то протягом 60 днів потрібно буде оновити персональні дані в ТЦК. При цьому зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через особистий кабінет.
  • обов'язкової мобілізації жінок не буде. Вони мають стати на військовий облік, якщо здобули медичну або фармацевтичну освіту і придатні до служби за станом здоров'я та віком. Жінки, професія яких споріднена з військово-обліковою спеціальністю, можуть стати на військовий облік за бажанням.

Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: