НОВИНИ ГРАД » Новини » Сонячне затемнення і «комету диявола» сьогодні можуть спостерігати жителі Землі

Сонячне затемнення і «комету диявола» сьогодні можуть спостерігати жителі Землі

Солнечное затмение и «комету дьявола» сегодня могут наблюдать жители Земли
Читати grad.ua у  

Жителі Мексики, США та Канади сьогодні, 8 квітня, зможуть на власні очі спостерігати повне сонячне затемнення. Частково фази затемнення буде видно також у Західній Європі. Видовище супроводжуватиметься багатьма яскравими явищами, які востаннє можна було спостерігати на небі 18 років тому. І наступного разу їх можна буде спостерігати лише 2042 року.

Затемнення триватиме 5 годин. Жителі України зможуть стежити за процесом онлайн – у прямій трансляції на NASA TV.

Інтригою затемнення Михайло Рябов, голова Одеського астрономічного товариства, вважає те, що поки Місяць повністю закриватиме сонячне світло, на небі з'явиться ще й космічна гостя - комета, орбіта якої перетинає орбіти всіх восьми планет Сонячної системи, але з жодною не зближується. Це комета Понса-Брукса, більш відома як «комета Диявола», яка зараз рухається в бік Сонця і досягне якого 20 квітня. Так само, за словами Михайла Рябова, крім самого затемнення Сонця, буде видно ще Юпітер і Венера.

Оскільки Сонце зараз перебуває у фазі підвищеної активності, корона матиме напрочуд гарний вигляд, підкреслює астроном. Місяць поступово закриватиме Сонце і під час першого контакту загориться на краю диска красиве світіння, яке називають «діамантовим кільцем».

А вже, при повній фазі, проявляється і корона, яка оточує сонце.

Земна природа дуже чутливо реагує на затемнення, розповідає Михайло Рябов: коли посеред білого дня раптом стає темно, квіти закривають пелюстки, невеликі тварини починають готуватися до сну. Але з проходженням Місяця між Сонцем і Землею все знову стає на свої місця. Одеські астрономи збиратимуть усі найкращі кадри дивовижних моментів затемнення і познайомлять з ними одеситів у планетарії.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: