НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Якщо економіка буксує, то треба піднімати податки й акциз?

Якщо економіка буксує, то треба піднімати податки й акциз?

Розумію: на війну потрібні гроші. Великі гроші. Отже, потрібно оживити промисловість, виробництво і дати можливість бізнесу включити підвищену швидкість для того, щоб проскочити круті повороти. Але, зізнаюся, це з області теорії, яка, на жаль, не може бути застосована для нашої України.

Що робить Уряд і Парламент для подолання складної ситуації? Правильно. Піднімає тарифи, акцизи і вводить нові податки і збори. Ось, дивіться, які пропозиції Кабміну збирається розглянути Верховна Рада. Йдеться про військовий збір. Цитую: 

Основна зміна, запропонована в урядовому законопроєкті №11416 – збільшення військового збору з 1,5% до 5%. Крім фізичних осіб, його платитимуть підприємства (1% від доходу), ФОПи першої, другої та четвертої груп (5% від двох мінімальних зарплат, що дорівнює 800 грн/місяць), ФОПи третьої групи (1% від доходу).

Крім того, військовий збір стягуватиметься з інших операцій: 5% від вартості банківських металів під час купівлі, 30% – під час купівлі ювелірних виробів, 15% – під час купівлі нових легкових автомобілів, 5% – від доходу з продажу нерухомості фізичними особами та 5% – від тарифу за користування мобільним зв'язком.

Уряд також пропонує знизити поріг оподаткування міжнародних посилок – тепер збори стягуватимуться з відправлень не дешевше 45 євро. І наостанок – запроваджується акцизний податок на солодку воду в розмірі 0,1 євро на кожні 100 грамів цукру в літрі солодкої води. За даними ЗМІ, народні депутати розглянуть цей законопроєкт наприкінці серпня.

Треба так розуміти, що тепер мобільний зв'язок підскочить у ціні не тільки через зростання цін на енергоносій, а ще й на відсотки від військового збору?! У нас столичні начальники взагалі розуміють, що «мобільник» сьогодні це і засіб зв'язку, і можливість дізнатися новини, і інтернет, зрештою? А якщо врахувати, що мобільний зв'язок стосується всіх вікових категорій, за виключенням немовлят, то при зростанні цін за послуги, хто буде спроможний оплачувати додаткові 5 відсотків цього самого військового збору?

Ну, це не найгучніший «подарунок» від Кабінету міністрів. Ось, ще одна цитата:

За новими акцизами на паливо вже з вересня бензин може додати до ціни в середньому 1,5 гривні, дизпаливо – 2 гривні на літр.
Такий розрахунок наводить директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.
Так, за прогнозом експерта, з вересня подорожчання становитиме для:
бензину – на 1,5 грн/л;
дизпалива – на 2 грн/л;
автогазу – на 5 грн.
Щодо бензину і дизеля взагалі є всі шанси пройти непомітно, якщо світовий ринок у серпні просяде, – додав Куюн.

Що стосується газу, то він подорожчає, але все одно залишиться дуже вигідним, тому що він буде дешевшим за бензин на 27 гривень.

Чи треба пояснювати елементарні речі вже давно економічно підкованому українцеві? Просто нагадаю, що будь-яке підвищення акцизу на нафтопродукти тягне за собою зростання цін на перевезення (логістику), а в сільському господарстві – на зернові культури і на все те, що прибирають за допомогою техніки. А раз зростає ціна товару у виробника, то вона рветься вгору, як оголошена у продавця і б'є по головах і гаманцях покупців.

Що ж робити? І тут я наведу одне брутальне висловлювання директора енергохолдингу ДТЕК Дмитра Сахарука:

На запитання, які поради українцям він може дати в підготовці до зими, глава ДТЕК відповів: «Розраховуйте на себе».
Розраховуйте на себе. Я не жартую. Усе в наших руках і залежить від кожного з нас. Якщо кожен подумає, що він зможе зробити для того, щоб пройти наступну зиму, і зробить щось із цього, у нього точно це вийде, – заявив він.


Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі