НОВИНИ ГРАД » Новини » В Україні можуть підвищити тарифи на воду

В Україні можуть підвищити тарифи на воду

Читати grad.ua у  

Серед деталей і причин можливого підвищення тарифів на воду вже цієї весни, анонсованих ще наприкінці минулого року, здебільшого є брак коштів у водоканалів для оплати електроенергії та інших витрат. З проханням підвищити ціни за свої послуги до НКРЕ колективні звернення направили 7 водоканалів Західної та 14 підприємств Центральної України, про це в ефірі ТРК ГРАД розповів голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Згідно з цими заявами планується підняття тарифів для водоканалів від 20-ти до 60%. І планується розгляд також окрім того, що підняття тарифів, на першому етапі мають пройти громадські обговорення.

За словами Олега Попенко у списку тих підприємств, що звернулися до Національної комісіїї з державного регулювання енергетики та комунальних послуг, підприємств, які обслуговують мешканців Одеси та області, не має.

Одеського водоканалу я не бачив у цьому переліку. Перші там ті, що розташовані на Заході України. Це Луцьк, Франківськ, Львів, Чернівці, Дрогобич, Тернопіль, не пом'яну, і Ужгород.7 водоканалів. Ті, що розташовані в центральній частині України, там Київ, Дніпро, Черкаси, Вінниця і можливо ще деякі водоканали.

У своїх зверненнях до Національної комісії зазначені підприємства детально пояснили причини для підвищення, навіть під час воєнного стану, коли тарифи не повинні змінюватися.

Мотивація наступна: і те, що зростає вартість енергоресурсів, зросла вартість електроенергії, за період, поки не проводилася індексація тарифів для водоканалів, а водоканали не підвищували тарифи з 2021 року. Тому немає чим платити за електроенергію. І справді борги за електроенергію у водоканалів на сьогодні становлять майже 9 мільярдів гривень.

Окрім витрат на електроенергію водоканали мають забезпечувати заробітну плату своїм працівникам, а мінімалка лише цього року підвищувалася двічі, а також здійснювати свою фінансово-економічну діяльність, на що теж потрібні гроші, зазначив експерт.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: