НОВИНИ ГРАД » Новини » Підвищення тарифу на електроенергію для бізнесу: як зростуть ціни на товари та послуги

Підвищення тарифу на електроенергію для бізнесу: як зростуть ціни на товари та послуги

Підвищення тарифу на електроенергію для бізнесу: як зростуть ціни на товари та послуги
Читати grad.ua у  

На сьогодні ціни на електроенергію для бізнесу в години мінімального навантаження, з 24ї години ночі до сьомої ранку обмежені до двох тисяч гривень  за МВт у годну. У час максимального навантаження  - з 7ї ранку до 11ївечора - 4 тисячі гривень відповідно. Нацкомісія держрегулятора у сферах енергетики та комунальних послуг в кінці травня поточного року скасувала обмеження цін на електроенергію для бізнесу. Однак наразі фахівці вже говорять про імовірне здорожчення тарифів на електроенергію вже з 1го липня. За словами Юрія Корольчука, експерта з Інституту енергетичних стратегій, зростання граничної ціни для бізнесу потягне за собою підвищення цін на послуги для населення.

Тобто якщо ви займаєтесь якимось бізнесом і у вас 20% ваших затрат становить власне електроенергія, ви шиєте щось чи виплавляєте, чи ремонтуєте, чи вробляєте, станки електричні у вас обладнання енергоємне електрію споживає, ви будете підвищувати ціну на ваш товар, не тому що ви хочете більше заробити, а тому що вам або прийдеться менше заробляти, або нічого не заробити, або лишитися на тому рівні який ви заробляєте, але підвищити ціну на кінцеву продукцію. 

За словами експертів, підвищення тарифів за електроенергію для бізнесу – не дуже суттєве. Однак питання викликає відсутність пояснень з боку регулятора, чому воно саме таке.

Регулятор який становлює ці підвищення, у випадку з насленням не почули обгрунтованої позиції чому 2,64 а не 2,99 квт, або не 2,40 – не було обгрунтувань, ми не побачили, так само у випадку підвищення прайскебів, ми бачимо чому не 3 тис грн а 4 тис грн наприклад. Не 4900, а більше 5400 5700. Ми цього не бачимо, і це вже викликає питання наскільки є обгрунтованим це підвищення максимальних цін на електроенергію. 

Юрій Корольчук вважає підвищення цін та тарифів на електроенергію для бізнеса та населення, особливо під час війни, недоцільним. Краще спиратися на підтримку з боку міжнародних структур.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: