НОВИНИ ГРАД » Новини » Нацбанк представив набір пам'ятних монет, присвячених «Щедрику»

Нацбанк представив набір пам'ятних монет, присвячених «Щедрику»

Нацбанк представил набор памятных монет, посвященных «Щедрику»
Читати grad.ua у  

Національний банк України презентував набір пам'ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів». Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що набір із трьох срібних пам’ятних монет продовжує серію «Українська спадщина» та присвячений одному з національних музичних символів України - всесвітньовідомій колядці «Щедрик» в обробці композитора Миколи Леонтовича.

Голова НБУ Андрій Пишний розповів:

Уперше в українській нумізматиці ми обрали для монети форму дзвоника. Адже саме мелодія «Щедрика» нагадує передзвін, а американська версія цієї всесвітньовідомої пісні зветься «Колядка дзвонів». Синергія та єднання двох культур - української та американської - сприяли створенню композиції, яка тепер є символом Різдва в усьому світі.

Так, кожна з трьох монет, що входять до набору, виконана у формі дзвоника, має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 999 проби, маса дорогоцінного металу в чистоті - 31,1 г (кожна).

НБУ презентував набір пам’ятних монет, присвячених музичному символу Різдва_1

На аверсі центральної монети набору зображено вертеп з різдвяною зіркою - культурний феномен, що зберігає глибокі історичні українські традиції. На аверсі двох інших монет розміщені збірні композиції янголів, що символізують чистоту, силу, Божу допомогу, захист та світло свята Різдва, а також рядки з пісні «Щедрик».

На реверсі центральної монети розміщено стилізовану композицію першого виконання «Щедрика» хором під проводом диригента Олександра Кошиця у 1922 році у Карнеґі-холі, над хором - силует ластівки, яка є головним персонажем пісні.

Водночас на реверсі двох інших монет зображено стилізовані кольорові прапори України та США, композицію з історичних культових споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло з дзвониками, що символізує наповнення простору чарівними звуками мелодії колядки, зазначили у пресслужбі.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: