НОВИНИ ГРАД » Новини » НБУ випустив монету до Дня української писемності

НБУ випустив монету до Дня української писемності

НБУ випустив монету до Дня української писемності
Читати grad.ua у  

27 жовтня, Національний банк України ввів в обіг нову пам'ятну срібну срібну монету «Українська мова» номіналом 10 гривень і накладом 5000 примірників. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Монета продовжує серію «Духовні скарби України» та приурочена до Дня української писемності. Дизайн монети створили художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

На аверсі монети розміщено стилізовану літеру «Ї» із солов'єм, що символізує мелодійність української мови, у центрі літери - малий Державний Герб України. На дзеркальному тлі монети розміщено текстуру з контурів літер української абетки, що асоціативно нагадує гніздо як символ оселі та оберіг родини.

На реверсі монети - композиція, що складається з літер українського алфавіту з акцентом на буквах Ґ, Ї, Є, І, які виділяють українську мову фонетично і графічно серед інших культур, що використовують кирилицю.

монета

Також у листопаді планується введення в обіг пам'ятної монети «Українська мова» номіналом 5 гривень із нейзильберу. Очікуваний тираж - до 75 000 штук.

Придбати срібну пам'ятну монету «Українська мова» можна з 27 жовтня 2023 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. З листопада - у банків-дистриб'юторів: Укргазбанк, Радабанк, ТАСкомбанк, ПриватБанк.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: