НОВИНИ ГРАД » Новини » 141 українець захворів на лептоспіроз

141 українець захворів на лептоспіроз

141 українець захворів на лептоспіроз
Читати grad.ua у  

З початку року 141 українець захворів на лептоспіроз, це в 1,6 разу більше подібного періоду минулого року. Ці дані наводить Центр громадського здоров'я. Джерелом поширення інфекції здебільшого стали щури. Однак не тільки вони переносять лептоспіроз - заразитися можна і від великої рогатої худоби, свиней, коней, собак і навіть не маючи цих тварин удома.

Лептоспіроз - бактеріальне захворювання, його збудники можуть потрапляти у водойми або ґрунт і жити там до декількох місяців. Симптоми лептоспірозу у тварин неспецифічні, іноді тварина взагалі не має жодних ознак захворювання, проте заражати навколишнє середовище від кількох місяців до кількох років.

Лептоспіроз є небезпечним для людини. Без своєчасної допомоги хвороба може призвести до ураження нирок, печінки, мозкових оболонок та навіть смерті. Від зараження до перших симптомів минає від двох днів до чотирьох тижнів. Лептоспіроз зазвичай починається з різкого підвищення температури тіла – тому його дуже легко сплутати з ГРВІ: грипом або COVID-19. Серед його ознак також:

головні болі та болі в м'язах,

  • блювання та діарея,
  • зноб,
  • жовтяниця,
  • почервоніння очей,
  • висип.

У той же час у людей лептоспіроз також може протікати безсимптомно. Випадки передачі від людини до людини дуже рідкісні.
Заразитися людина може за безпосереднього контакту з біологічними рідинами інфікованих тварин, а також через їжу, воду, заражену лептоспірозом.

Захворіти можна під час купання в заражених водоймах, риболовлі, на територіях, що зазнали повені, під час догляду за хворими та інфікованими тваринами.

Якщо у хворого є найменші симптоми захворювання - необхідно незначно зверніться до лікаря, оскільки захворювання має швидку течію. Несвоєчасне звернення по медичну допомогу може коштувати життя.

На Одещині зафіксовано випадки хвороби.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: