НОВИНИ ГРАД » Новини » В Одесі викрили агента РФ, який вдавав рятувальника, щоб коригувати ворожі удари

В Одесі викрили агента РФ, який вдавав рятувальника, щоб коригувати ворожі удари

В Одесі викрили агента РФ, який вдавав рятувальника, щоб коригувати ворожі удари
Читати grad.ua у  

Контррозвідка Служби безпеки затримала в Одесі ще одного агента головного управління генштабу РФ. Він коригував російські повітряні атаки по місту та розвідував локації Сил оборони на території регіону. Повідомили в пресслужбі СБУ.

Для маскування зловмисник вступив до лав місцевого загону рятувальників-волонтерів. Ця громадська організація допомагає підрозділам ДСНС у подоланні наслідків ракетних та дронових ударів агресора по обласному центру. Під виглядом рятувальника він прибував на місця «прильотів» нібито для розбору завалів, а насправді фіксував наслідки ворожих атак та «звітував» про це воєнній розвідці РФ.

Одержані розвіддані окупанти використовували для підготовки нових та коригування повторних ударів по Одесі. Крім того, російський агент виконував ще одне завдання – намагався виявити бойові позиції реактивних артилерійських систем «HIMARS» та систем протиповітряної оборони ЗСУ у прифронтових районах області.

Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одного агента РФЗа даними слідства, ворожим поплічником виявився 29-річний мешканець Одеси, який раніше входив до складу місцевого осередку так званого «ленінського комуністичного союзу молоді». Також він був «зв’язковим» агента-спецназівця ФСБ, якого СБУ вивела з Придністровʼя і затримала на Одещині. У травні 2014 року він брав активну участь у провокаціях масових заворушень в обласному центрі.

На початку повномасштабного вторгнення РФ чоловік підписався на ворожий Телеграм-канал, який для російської розвідки збирав інформацію про дислокацію українських військ. Згодом на нього вийшов адміністратор цього інтернет-ресурсу, який «під прикриттям» перебуває в одній із країн Центральної Азії та передав його на «прямий» зв’язок з представником ГРУ.

Після вербування одесит отримав подальші інструкції та приступив до виконання ворожих завдань. Для комунікації використовував месенджер, а отриману розвідінформацію передавав агресору у вигляді текстових повідомлень та фото українських об’єктів.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили російському агенту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: