НОВИНИ ГРАД » Новини » В Одесі затримали юрисконсульта, який працював на російську воєнну розвідку

В Одесі затримали юрисконсульта, який працював на російську воєнну розвідку

В Одесі затримали юрисконсульта, який працював на російську воєнну розвідку
Читати grad.ua у  

Контррозвідка Служби безпеки провела в Одесі багатоетапну спецоперацію, у результаті якої затримано ще одного агента головного управління генштабу Збройних сил РФ. Він передавав агресору цілі для повітряних ударів по місту, відслідковував місця дислокації та переміщення українських підрозділів ППО, звітував про наслідки «прильотів» ракет і ударів дронами-камікадзе.

За даними слідства, зловмисник є приватним юристом, який раніше був помічником-консультантом декількох депутатів із фракції «партії Шарія» в одній із райрад Одеської області. Після повномасштабного вторгнення він разом із дружиною виїхав до тимчасово окупованого Сімферополя, де за власної ініціативи звернувся до «військового комісаріату Криму».

Там одесит був завербований кадровим співробітником 3-го оперативного відділу 316-го розвідувального центру російського гру Григорієм Івановим. Він працював під прикриттям та представився співробітником ФСБ.

Він дав підписку про негласне співробітництво на користь рф, після чого агенту було присвоєно оперативний псевдонім «Diezel». Фігурант отримав 500 доларів «авансу» за проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. І після цього повернувся в Одесу для збору розвідданих.

Тут він також намагався встановлювати контакти з місцевими правоохоронцями, вивчаючи їх кандидатури для поповнення агентурної мережі російських спецслужб. Комунікацію з воєнною розвідкою РФ агент підтримував через анонімний чат у популярному месенджері, звідки видаляв всю інформацію після кожного сеансу зв’язку. Згодом для прикриття він влаштувався до однієї з місцевих громадських організацій, які залучаються до підтримання правопорядку у місті.

Під час обшуків за місцем проживання зловмисника виявили мобільні телефони та електронні носії інформації з доказами незаконної діяльності, зброю та боєприпаси. Чоловіку повідомили про підозру, наразі він під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Крім того, правоохоронці ідентифікували дружину зрадника, яка зараз мешкає у Санкт-Петербурзі і також співпрацює з російським ГРУ, отримуючи щомісячну платню. Зокрема, жінка адмініструє Телеграм-канал, який на замовлення ворожих спецслужб поширює фейки про ситуацію в Одесі. Вирішується питання щодо повідомлення їй про підозру у державній зраді.

Також планується повідомлення про підозру у шпигунстві його російському куратору. Контррозвідники спецслужби ідентифікували оперативні звʼязки російського розвідника - ще пʼятьох кадрових співробітників ГРУ РФ з числа його близького оточення.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: