НОВИНИ ГРАД » Новини » Злочинець Степанов втік

Злочинець Степанов втік

Злочинець Степанов втік
Читати grad.ua у  

Після рішення суду про заочний арешт ексгубернатора Максима Степанова мають оголосити в міжнародний розшук і подати запит на екстрадицію. Євросоюз, який увесь час закликає українську владу почати боротьбу з корупцією, має використати шанс і видати Максима Степанова українській стороні без зволікань. В іншому разі заклики з-за кордону можуть виявитися порожнім звуком.

Степанова НАБУ і САП підозрюють у заволодінні понад 450 млн грн, коли він очолював державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна».

За версією слідства, ексдиректор «Полиграфкомбинату» для власного збагачення під час закупівлі витратних матеріалів для виготовлення документів (зокрема паспортів для виїзду за кордон) використовував підконтрольну йому зареєстровану в Естонії компанію. Матеріали для українського держпідприємства закуповувалися не безпосередньо у виробників, а через компанію-прокладку. Таким чином, ціни завищувалися в 4-6 разів. Це дало змогу зосередити на рахунках естонської компанії суму в розмірі, еквівалентному сумі близько 450 млн грн.

Також, за інформацією ЗМІ, Степанов відмив 1,35 млн доларів через продаж 45% своїх акцій у підприємстві, що фактично не працювало, іншій підконтрольній компанії. Частину коштів на суму 150 тисяч доларів було переведено безпосередньо на рахунки близьких осіб ексдиректора.
Крім цього, екс-губернатор Одеської області запатентував на підконтрольну компанію право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах. Таким чином, кожен громадянин, отримуючи документи, не тільки переплачував вартість унаслідок завищень під час закупівель, а й оплачував чиновнику його «інтелектуальний внесок».

Зі свого боку, в рамках спільного розслідування естонськими правоохоронцями притягнуто до відповідальності ще чотирьох осіб. Степанову та співучасникам загрожує від 7 до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна. Експосадовець ще на початку 2023 року виїхав за кордон і перебуває в одній із країн Євросоюзу.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: