НОВИНИ ГРАД » Новини » До Землі наближається комета розміром із місто

До Землі наближається комета розміром із місто

До Землі наближається комета розміром із місто
Читати grad.ua у  

Велика комета Понса Брукса, діаметром 30 км. знову зацікавила міжнародне співтовариство астрономів своєю активністю. Нещодавно вчені помітили яскравий спалах вулканічної комети. Це перше виверження небесного тіла протягом останніх 70 років.

Вона яскравістю зросла у 100 разів, зазначив одеський астроном Михайло Рябов. Вона знову спалахнула, але цього разу вона спалахнула дуже яскраво, такого ще з нею не було, пояснив учений.

Посилення яскравості відбулося, коли кома комети раптово роздулася через газ, випущений з надр, що дозволило відбивати більше сонячного світла, повідомляють астрономи. Вчені відзначають, що комета викинула в космос шлейфи уламків і льоду. Завдяки цим шлейфам з'явилося враження, ніби у неї виросли роги.

На поверхні цієї комети є так звані кріо-вулкани. Вулкани, що вивергають крижану магму, як виражаються астрономи – це такі хмари крижаних частинок, газу, води, які викидаються в космос і призводять до збільшення яскравості такої комети.

Вулканічні, великі комети цього класу ретельно спостерігаються астрономами. Окрім наукового інтересу, космічний об'єкт такого розміру може нести серйозну небезпеку для Землі.

Вони є небезпечними об'єктами. Тому за ними, як то кажуть потрібне око та око. Зіткнення великої комети із Землею це буде, звичайно, дуже серйозна катастрофа. Ми знаємо, “Тунгуський метеорит” розміром лише близько сотні метрів, а поразка, яку він справив на території Землі, був величезним.

Літаючому вулкану потрібно близько 71 року, щоб зробити повний оберт навколо Сонця. Пік яскравого проходження комети Понса-Брукса астрономи анорнсують на 21 квітня 2024 року, коли комета, за розрахунками вчених, наблизиться до сонця на максимально близьку відстань. І стане ще ближче до Землі 2 червня, після чого її можна буде побачити на нічному небі на власні очі.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: