НОВИНИ ГРАД » Новини » Яку загрозу Одесі несе вода з Каховською ГЕС: прогнози екологів

Яку загрозу Одесі несе вода з Каховською ГЕС: прогнози екологів

Яку загрозу Одесі несе вода з Каховською ГЕС: прогнози екологів
Читати grad.ua у  

Фахівці-екологи роблять свої прогнози щодо наслідків катастрофи на Каховській ГЕС для акваторії Чорного моря Одеської області.

Михайло Сон виконуючий обов'язки наукової роботи Інституту морської біології НАН України:

Перше – це різке розпріснення, таке розпріснення води у разі високих літніх температур це може бути масовий розвиток небезпечних мікроводоростей, бактерій. А безпосередньо в Одесі – це може бути вода, яка виглядає, як суп з мікро-водоростей. 

Опріснення може негативно вплинути на низку безхребетних донних організмів, а також дельфінів та інших видів риб. Фахівці інституту відправлять наукову експедицію до Коблева для моніторингу екологічної ситуації. Крім опріснення води, є інші чинники ризику.

Затоплений цілий ряд населених пунктів, склади, паливо, різні склади побутової хімії, органічне забруднення донних осадків, з берегів, ґрунти з добривами, які будуть змиті в дельту.

У будь-якому випадку, на думку фахівця, повна картина наслідків для екології стане відома лише згодом, а поки що протягом кількох діб вчені зможуть побачити перші ознаки шкідливих факторів для флори та фауни.

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу проводить постійні лабораторні дослідження стану води в акваторії Дніпро-Бузького лиману на межі села Куцуруб та міста Очаків та в акваторії Бузького лиману у мікрорайоні Намив у Миколаєві.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: