НОВИНИ ГРАД » Новини » Порт «Південний» через брак флоту зупинено

Порт «Південний» через брак флоту зупинено

Порт «Південний» через брак флоту зупинено
Читати grad.ua у  

Попри поновлення роботи «зернової ініціативи» найбільш глибоководний порт «Південний» поблизу Одеси зупинив роботу. Впродовж 19–21 травня РФ не пропустила до нього жодного судна. Про це повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України у Facebook.

Так, 19 травня, було проінспектовано 3 судна, які йдуть на завантаження до портів «Одеса» та «Чорноморськ». В інспекції і реєстрації суден на порт Росія відмовила в односторонньому порядку і без пояснення причин. 20 травня російська делегація в СКЦ погодилась провести 7 інспекцій вхідного флоту на порти «Одеса» та «Чорноморськ», але провела лише 2. Всі заявлені на порт «Південний» Росія знов викреслила як з реєстраційного списку, так і з інспекційного плану. 21 травня було заплановано лише 4 інспекцій, але знов без суден на порт «Південний».

У Мінвідновлення зазначають, що росіяни блокують найбільш глибоководний порт «зернової ініціативи» майже місяць, із 29 квітня.

«Фактично росія не допускає його до участі в «зерновій ініціативі», що є черговим грубим порушенням підписаної угоди. Таким чином Росія знайшла новий шлях, як зменшити ефективність «зернової угоди» і відповідно зменшити експорт на потреби світу. Адже порт «Південний» є найбільшим портом за пропускною здатністю і його виключення суттєво вплине на зменшення експортних обсягів», — наголосили в Мінвідновлення.

Наразі в порту «Південний» зберігається понад 1,5 мільйона тонн агропродукції для 10 країн світу. Цю продукцію мають завантажити на 26 суден, які очікують у територіальних водах Туреччини.

У відомстві закликають партнерів по угоді знайти рішення. Там підкреслили, що в протилежному разі змушені констатувати, що «Зернова Ініціатива» не працює на умовах підписаної всіма сторонами угоди.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: