НОВИНИ ГРАД » Новини » Новий етап медреформи в Україні – інфраструктурний

Новий етап медреформи в Україні – інфраструктурний

Новий етап медреформи в Україні – інфраструктурний
Читати grad.ua у  

Кабінет міністрів України ухвалив постанову, у якій йдеться про запуск інфраструктурного етапу реформи охорони здоров'я. Згідно з документом, медзаклади в кожній області об’єднуватимуть в один госпітальний округ. Який, в свою чергу поділять на кластери з урахуванням певних факторів.

Зокрема, враховуватимуть навантаження на медичних працівників, загальну чисельність населення, показники захворюваності та смертності, географічні особливості регіону і стан автомобільних доріг, а також локальні межі населених пунктів, громад і районів. В свою чергу президент Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк вважає, що подібна оптимізація не враховує проблем із регіональною логістикою та загрожує скороченням лікарень та медиків.

Найпростіші випадки лікуватимуть якомога ближче до пацієнта – у загальних лікарнях. Вони розташовуватимуться з розрахунку один медичний заклад на 50–80 тисяч населення. У складніших випадках – пацієнта доставлятимуть у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги, повідомляють фахівці медгалузі. Але забезпечити  доступність медичної допомоги, особливо за реалій військового часу, таким чином не вдасться – упевнений Віктор Сердюк.

Він також вважає, що наразі без додаткового фінансування та підтримки охорони здоров’я з боку держави, медичну галузь може чекати небезпечна криза.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: