НОВИНИ ГРАД » Новини » В Одессе состоялись Дни науки

В Одессе состоялись Дни науки

лаборатория
Читати grad.ua у  
Сто  лет назад в Украине была создана государственная научная организация, которая сейчас называется Национальной академией наук Украины. На различных этапах становления общества развитию науки уделялось разное внимание – во многом, это зависело от политической ситуации и стабильности.

Что представляет собой современная наука, решили рассказать молодые учёные, которые в этот юбилейный для научной общественности год намерены изменить мнение граждан о научной отрасли в целом и о некоторых направлениях работы украинских учёных в частности. Именно молодые сотрудники академии инициировали проведение в ноябре дней науки. Своими мыслями по этому поводу поделился кандидат биологических наук Владимир Немерцалов.

В определенных кругах существует мнение о том, что наука сегодня не нужна. Это связано с определёнными политическими причинами, убеждён ученый.
Одна з яких – намагання держави позбавитись від академії наук. Тобто, в засобах масової інформації декілька років тому була досить потужна деформація вітчизняних наукових розробок. Були такі проекти, як «Доктор Пі». Ну, фейковий проект, коли людину, що не є вченим, немає наукового ступеню, видавали за фахівця, за науковця.

В то же время, наука в целом не имеет определенных рамок и границ. Об этом также будут говорить в рамках проект «Дни науки» - отметил наш собеседник.
З радянських часів у нас залишилося хибне уявлення про науку. Не існує там української біології чи української хімії. Наука існує в межах великих, великих міжнародних інституцій. Наука, сутність будь-якої науки в міжнародній взаємодії, в тому, що люди з різних куточків світу обговорюють різні питання, ставлять запитання одне до одного і до природи, якщо ми кажемо про природничі науки, і намагаються інтерпретувати добуту інформацію так, щоб змінити цей світ.

В то же время, роль отечественных ученых трудно переоценить, несмотря на то, что в целом развитию науки в стране уделяется отнюдь не должное внимание.
Українська наука находиться досить важкому кризовому стані, але слід відзначити, що Україна в багатьох галузях, і в першу чергу це стосується найважливіших галузей 21 сторіччя – біології і фізики, вона вийшла на міжнародний на світовий рівень. І українські вчені з цих галузей знаходяться часто в міжнародних рейтингах на дуже високому рівні. Це сточується також не тільки фізики і біології, але  й математики і інших, інших дуже важливих галузей наукового пошуку.

Интересно и то, что говорить о гендерном неравенстве в науке не приходится – отмечает ученый.
В науку прийшло чи залишилось в науці дуже багато жінок. Це пов’язано з декількома факторами. Перше – це те, що жінки живуть довше, по-друге, чоловіки досить активно мігрують з тих галузей, які перестають фінансуватись або недостатньо фінансуються.

Это касается и одесских научных учреждений, подчёркивает Владимир Немерцалов.
Якщо говорити про Одеський національний університет ім. Мечникова, то і у вченій раді університету, і у вчених радах окремих підрозділів, зокрема біологічного факультету, починають домінувати жінки. Тобто, у нас з семи кафедр чотирма завідують жінки. Це  професори, спеціалісти в своїй галузі. І це дуже добре, що вони з нами працюють і роблять свою справу.

Отрадно, что, несмотря на кризис, сегодня научные круги пополняются молодыми кадрами, говорит специалист.
Сьогодні вони думають у напрямку наукових стажувань, поїздок за кордон, беруть участь у народних експедиціях, зокрема із дослідження Чорного моря. 

Украинская наука имеет весомые достижения и большие перспективы, уверен кандидат биологических наук Владимир Немерцалов. И в рамках Дней науки ученые намерены говорить об этом, высказывать свои убеждения, что поможет дать новый импульс развитию разных отраслей научной деятельности.
В вашей семье есть ученые?
ДА
НЕТ
ДА 0%
НЕТ 0%
+15

Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: