НОВИНИ ГРАД » Новини » За год жители Украины обеднели на 17% (комментарий эксперта)

За год жители Украины обеднели на 17% (комментарий эксперта)

Читати grad.ua у  

В Украине сохраняется тенденция падения покупательной способности граждан. Несмотря на рост зарплат и пенсий, потребитель может позволить себе приобрести все меньше товаров и услуг. О том, почему повышение номинальных доходов украинцев не приводит к улучшению потребительских настроений, в интервью корреспонденту ТРК «ГРАД» пояснил генеральный директор Украинской Ассоциации поставщиков торговых сетей Алексей Дорошенко.

Покупательная способность в текущем году по сравнению с прошлым снизилась на 17%. Это значительная цифра – отмечают эксперты. В украинской ассоциации поставщиков торговых сетей добавляют: в сегменте социальных продуктов стали менее доступными мясо, крупы, хлеб, молочные продукты, здесь потребительские возможности украинцев сократились максимально. Но и другие позиции съестного ассортимента сдали позиции.

Алексей Дорошенко:
Наприклад, той же самої моркви можна купити на 50 кілограмів менше, ніж рік тому. Курячих яєць на 80 десятків менше, ніж рік тому в місяць. Таким чином, ми підрахували, що зниження наших статків відбулося на 17%.

Особенностью экономики Украины является то, что граждане по-разному ощущают инфляцию. Безусловно, болезненным рост цен оказывается для людей с низким доходом.  И это происходит не зависимо от того, что в стране растет зарплатный и пенсионный минимумы.

Алексей Дорошенко:
Саме через те, що люди з великими статками, наприклад ті, хто отримує в місяць 10 або 15 тисяч грн., спостерігають не таке швидке зниження рівня життя. А, можливо, навіть підвищення. Тому що вони продуктів купують менше, й таким чином інфляція, яка спостерігається на більшості серед усіх продуктів, товарів та послуг, вони на себе відчувають не так сильно. 

Довольно велика в Украине и доля граждан, получающих минимальную зарплату, – отметил специалист. По данным Госстата, таких - около 40% работающего населения.

Алексей Дорошенко:
В більшості областей України працюючою є одна людина в родині, а інша або не працює, або отримує  соціальні виплати. Або дві,два члени родини отримають заробітну плату мінімальну. Таким чином, ми розумієм, що практично  більшість людей в Україні прив’язана до мінімальної заробітної плати. Таким чином, практично на кожному з нас відчувається зниження наших доходів, не зважаючи на те, що зростають середня заробітна плата, не зважаючи на те, що зростає мінімальна заробітна плата, зростає пенсія,але більшість все ж таки відчувають зростання цін.  

Коснулся эксперт и положения дел в нашем регионе.

Алексей Дорошенко:
В Одеській області середні ціни є більшими за практично всю Україну саме через те, що конкуренції на розрібному ринку не має. Це також є наслідками нашої низької купівельної спроможності. Тому що більшість торгових мереж пішла з ринку, на ринку залишається лише одна торгова мережа, яка може ставити такі ціни, які вона хоче.

Снижение покупательной способности отражается и на ассортименте товаров и услуг на рынке. Он скудеет, что также негативно сказывается на росте цен.

Алексей Дорошенко:
Ми перейшли на найдешевші продукти, товари й найдешевші послуги. Таким чином, ми побачили, що асортимент скоротився одразу десь на відсотків 40. Зараз останній рік він фактично не змінюється. Крім того, ми можемо спостерігати зменшення кількості торгових точок. Це відбувається й на ринках, й в магазинах. Лише збільшується кількість магазинів в торгових мережах. Але саме через те, що вони не рахують прибуток кожної точки окремо. Вони перш за все рахують прибуток та доходність всієї мережі. 

Падение покупательной способности, таким образом, напрямую бьет по мелкому и среднему бизнесу. А это, в свою очередь, приводит к монополизации некоторых торговых направлений и к завышению розничных цен монополистом, что еще сильнее ухудшает потребительские настроения украинцев, резюмирует эксперт.
Ваш доход в месяц превышает 5 тысяч гривен?
ДА
НЕТ
ДА 0%
НЕТ 0%
02

Схожі новини

Коментарі